logo F1online.skF1online.sk

Stallard: Vedec vo mne hovoril Oscarovi nech šetrí gumy, pretekár vo mne nie

Oscar Piastri, Charles Leclerc, Tom Stallard
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 01:14

Oscar Piastri má za sebou mimoriadne víťazstvo na okruhu v Baku. Austrálsky pretekár vyslal do sveta ďalšie dôležité stanovisko a získava si punc budúceho majstra sveta. Na ceste ho sprevádza jeho inžinier Tom Stallard, ktorý upozorňuje, že Oscar sa môže ešte zlepšiť.

Bol to poriadne napínavý súboj Piastriho a Charlesa Leclerca o víťazstvo. Na svoju šancu číhali v závere aj Sergio Pérez a Carlos Sainz. Tie preteky mali všetko: boj o víťazstvo, zápletku, tvrdé súboje a (hoci to neradi vidíme) v závere aj tvrdú nehodu.

„Boli to mimoriadne preteky,“ potešil sa Tom Stallard, inžinier Oscara Piastriho, v podcaste F1 Nation. „Pri manévri na Charlesa to tam poslal z vedľajšej štvrte. Od toho okamihu sme dúfali, že jazda v čistom vzduchu veľa vecí zjednoduší, ale to sa nakoniec nestalo. Nasledujúcich tridsať kôl bolo pre všetkých stresujúcich.“

„V prvom stinte sme útočili na Charlesa, ale nedokázali sme sa dostať dopredu, pričom sme si dosť poškodili pneumatiky a nemohli sme sa ho udržať. Vytvoril si na nás veľký náskok. Nasledovala dobrá zastávka v boxoch, Lando odviedol pre Oscara úžasnú prácu a odrazu sme sa ocitli opäť za zadným krídlom Leclerca,“ spomína Stallard na kľúčové okamihy pretekov v Baku.

Na túto chvíľu spomínal aj sám Piastri, ktorý sa až ospravedlňujúco vyjadril, že ignoroval rady svojho inžiniera a rozhodol sa naplno útočiť. Riskoval zničenie pneumatík a faktický koniec nádejí na víťazstvo, ale v tomto prípade sa riziko vyplatilo.

„Chcel som Oscarovi pripomenúť, čo sa stalo v prvom stinte, keďže do konca zostávalo ešte veľa kôl. Ísť na jednu zastávku nie je na tejto trati jednoduché. Povedal som mu niečo v zmysle, nech si spomenie na prvý stint, ako sme si zničili pneumatiky, a v tomto prípade musíme myslieť takticky,“ povedal Stallard.

„Pozná ma dosť dobre a vie, že to hovoril vedec vo mne, kým pretekár vo mne povedal, nech ide po ňom a dostane ho. Pretekár Oscar, našťastie, išiel po ňom a predbehol ho. Videli sme, že Ferrari a Red Bull ho nedokázali predbehnúť, ale nie som si istý, ako by to vyzeralo, keby sa zmenilo poradie jednotlivých monopostov,“ dodal inžinier McLarenu.

Postupné zlepšovanie Oscara Piastriho je v posledných mesiacoch priam hmatateľné. Austrálsky mladík nechal dokonalo zabudnúť na svojho krajana Daniela Ricciarda a ukazuje potenciál budúceho majstra sveta. V minulom roku, i na začiatku tejto sezóny, sme videli, že sa často trápil pri práci s pneumatikami, ale postupne sa zlepšuje aj v tejto disciplíne.

„Určite sa môže ešte zlepšiť. Pozrite, veď sme v Baku nestáli na pole position a nezajazdili sme najrýchlejšie kolo,“ vyhlásil potmehúdsky Stallard. „V tomto roku sme s Oscarom veľmi tvrdo pracovali na manažovaní pneumatík a urobili sme v tomto smere obrovské pokroky. Už to nie je slabina, ale stále si myslím, že sa môžeme veľa naučiť.“

Súvisiace články

Diskusia