logo F1online.skF1online.sk

Red Bull pripravoval špeciálne lakovania, ale stratil by nimi 0,03 sekundy na kolo

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 13:16

Vo Formule 1 sa schyľuje k intenzívnemu záveru sezóny. V jesennej časti roka budú pokračovať boje o oba tituly a Red Bull chce nielen potvrdiť štvrtú jazdeckú korunu Maxa Verstappena, ale tiež sa vrátiť do boja o Pohár konštruktérov. McLaren získal v Baku na obhajcov titulu ako 28 bodov a dostal sa do vedenia v šampionáte. Red Bull sa odhodláva do protiútoku a k nemu potrebuje každú drobnú výhodu.

Tím plánoval predstaviť na podujatia v Singapure a Austine špeciálne lakovania. Tie vznikli v spolupráci s fanúšikmi tímu, ktorý im však oznámil, že sa namáhali zbytočne. Špeciálne lakovania by totiž priniesli extra hmotnosť, čo si tím v čase vrcholiaceho boja o titul nemôže dovoliť.

Víťazi súťaže o vytvorenie najkrajšieho špeciálneho lakovania tak svoje výtvory neuvidia na monoposte RB20. Okrem toho mali vidieť svoje návrhy naživo na trati ako zvláštni hostia Red Bullu. Prvý víťaz súťaže sa objavil na aute v Silverstone, ale ďalší dvaja výhercovia doplatia na stále intenzívnejší boj o titul medzi Red Bullom, McLarenom a Ferrari.

„Podľa informácií portálu Motorsport.com sa v priebehu vytvárania konceptu špeciálneho lakovania na Singapur zistilo, že dodatočný lak pridá monopostu na hmotnosti asi jeden kilogram,“ uvádza britský portál. „Aj keď rozdiel vo výkonnosti predstavuje asi len 0,03 sekundy na kolo, vzhľadom na vyrovnaný šampionát sa tím rozhodol, že nemôže v rámci marketingovej kampane ohroziť svoje úsilie v šampionáte.“

Je to vskutku fascinujúce odhalenie, ale pochopiteľné. Ukazuje to však, že dominancia Red Bullu z minulej sezóny, a úvodu tohto ročníka, je dávnou minulosťou. Tím svoje zdôvodnenie vyslal aj prostredníctvom oficiálnych kanálov.

„Bohužiaľ, vo fáze testovania návrhov REBL CUSTMS v reálnych podmienkach sme zistili, že nasadenie nových farieb dodá monopostu RB20 nečakanú a nadmernú dodatočnú hmotnosť,“ uviedol tím vo svojom stanovisku.

„Ako si iste viete predstaviť, akákoľvek dodatočná hmotnosť má negatívny vplyv na výkonnosť a našou prioritou je, aby bol monopost po zvyšok sezóny čo najkonkurencieschopnejší. Preto vám musíme s ťažkým srdcom oznámiť, že tím nenasadí na RB20 fanúšikovské návrhy REBL CUSTMS na veľkých cenách Singapuru a USA,“ uviedol Red Bull.

Aj v závere tretieho roku pravidiel je cítiť, že tímy naďalej bojujú s hmotnosťou. Monopost Alpinu je v tejto sezóne viac nenalakovaný ako nalakovaný, čo primälo FIA, aby diskutovala o možnosti, že tímy budú pravidlami nútené, aby pokrylo farbou určitý minimálny povrch monopostu. V tejto chvíli však nie je celkom známe, kam sa tieto diskusie dostali.

Súvisiace články

Diskusia