logo F1online.sk

Hamilton nedal nikomu šancu, v Bahrajne získal 98. pole position

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala28. 11. 2020

Výsledky bahrajnskej kvalifikácie napokon nikoho nevytrhnú zo stoličky. Pole position si vybojoval dominátor posledných sezón Lewis Hamilton pred Valtterim Bottasom. Z konkurenčných tímov bol Max Verstappen opäť jediným pilotom, ktorý aspoň trochu stíhal strieborným šípom, a získal tretiu priečku.

Hamilton prekonal čas minuloročnej pole position už v druhej časti kvalifikácie na stredne tvrdej zmesi. Čakali sme teda, že v Q3 bude traťový rekord ešte výraznejšie pokorený. A Brit to dokázal. S náskokom 0,289 sekundy porazil zdecimovaného Valtteriho Bottasa a o 0,414 sekundy aj Maxa Verstappena.

Alex Albon získal štvrtú priečku, čo pôsobí ako skvelý výsledok. Keď sa však pozrieme na jeho dosiahnutý čas, musíme zostať sklamaní. Max Verstappen v rovnakom monoposte vyčaroval o šesť desatín lepšie kolo.

Za Albonom sa umiestnil Sergio Pérez, ktorý bude práve s Britom bojovať o sedačku v Red Bulle. Šieste a siedme miesto patrilo Renaultom v poradí Daniel Ricciardo, Esteban Ocon. Z prvej desiatky budú ešte štartovať Pierre Gasly, Lando Norris a Daniil Kvjat.

Norrisov kolega Sainz do Q3 nepostúpil a v Q2 nezajazdil ani merané kolo. Druhú časť kvalifikácie totižto prerušila červená vlajka potom, čo sa práve rodák z Madridu odrazu roztočil pri jazde do prvej zákrute. Bolo zrejmé, že sa na jeho aute niečo pokazilo. Maršáli museli auto odtiahnuť za pomoci žeriavu, zadné kolesá sa nechceli odblokovať. Podľa predbežných informácií by malo ísť o poruchu brzdového systému.

V druhej časti kvalifikácie vypadli aj Sebastian Vettel s Charlesom Leclercom. Vettel druhýkrát za sebou porazil svojho kolegu, no i napriek tomu po svojom kole nebol spokojný. V niektorých zákrutách mal mierne problémy, vysvetlil vo vysielačke. Pre štvornásobného majstra sveta, ktorý obyčajne na Leclerca stráca podobne, ako sa to deje v prípade Albona a Verstappena, je to v každom prípade potešiteľný výsledok.

Racing Point sa po Q1 tešil na to, že oba monoposty postúpia do finálovej desiatky, no Stroll zostal pred jej bránami. A to po Q1 konštatoval, že je veľmi spokojný s tým, koľko mal gripu. Pred kvalifikáciou totižto požiadal inžinierov o ďalšie úpravy na monoposte, ktoré jasne zabrali. Prečo teda vypadol? Vo vysielačke sa inžinierovi sťažoval na komunikačné nedorozumenie. Odkázal, že to preberú neskôr.

George Russell opäť skvelým výkonom postúpil do druhej časti kvalifikácie, v ktorej získal extra pozíciu k dobru vďaka smole Carlosa Sainza.

https://pbs.twimg.com/media/En64qndWMAAji1q?format=jpg&name=large