logo F1online.skF1online.sk

Webber vychválil Piastriho: Ľudia zabúdajú, že nedostával vylepšenia ako prvý

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 9. 2024

Cesta Oscara Piastriho vo Formule 1 je (zatiaľ) krátky, ale zato intenzívny príbeh. Po interesantnom rozchode s Alpinom (francúzsky tím s ním zabudol podpísať zmluvu) zakotvil v McLarene a už rok a pol po začatí svojej formulovej kariéry bojoval o víťazstvá. Za takýto progres nevďačí len svojmu talentu alebo svojmu tímu, ale tiež manažérovi Markovi Webberovi, ktorý si svojho zverenca, pochopiteľne, veľmi stráži.

Piastri bol v nedeľu v Baku hlavnou hviezdou šou. Nielenže vyhral preteky, ale dokázal to vskutku veľkolepým spôsobom. Po krásnom predbiehacom manévri na Charlesa Leclerca sa dokázal tridsať kôl veľmi úspešne brániť, nezložil sa pod tlakom a nakoniec prešiel popod šachovnicovú vlajku ako prvý. Na mladíka so skúsenosťami z 39 štartov v F1 to bol vskutku pozoruhodný výkon.

„Po celý rok bol veľmi konzistentný, veľmi rýchly za každých podmienok a jeho jazda v Baku bola jedna z najlepších, akú som z jeho strany videl,“ povedal bývalý pilot a dnes manažér Mark Webber. „Bol pod veľkým tlakom, dobre sa bránil a predviedol rozhodný manéver v súboji s jazdcom svetovej triedy. Charles Leclerc je na tejto trati hotový kúzelník a poraziť ho tu je dosť veľká vec.“

Mark sa po skončení pretekárskej kariéry objavoval v padoku hlavne ako komentátor. Teraz je však hrdým manažérom austrálskeho pretekárskeho supertalentu a jeho prítomnosť je veľmi silná. Webber je nesmierne skúsený a dobre pozná zákutia tímovej politiky. Niekedy to vyzerá, že Piastri si lepšieho „anjela strážneho“ ani nemohol priať a Oscar pod vedením svojho manažéra napreduje míľovými krokmi.

„Obe víťazstvá sú pre neho veľmi špeciálne, ale zvíťaziť takýmto štýlom – veľa sa toho naučil, v prvom stinte sa držal za Charlesom a nakoniec zostal na trati dlhšie, takže sa musel brániť pred Sergiom. Dokázal to a potom sa pustil do boja o víťazstvo. Odjazdiť takéto preteky, na takomto mieste, disciplinovane, doručiť manéver a potom viesť preteky je prinajmenšom výkon hodný svetovej triedy,“ vychvaľuje svojho zverenca Webber.

„Ľudia zabúdajú, že v Miami nedostal vylepšenia, ale od tých pretekov zbieral veľmi veľa bodov, ak nie úplne najviac zo všetkých. Ľudia sa na to pozrú na prvý pohľad a povedia si, že nemá dosť bodov, ale je to vec uhla pohľadu. Odviedol neskutočnú prácu rovnako ako Lando a celý McLaren,“ dodal Webber.

Súvisiace články

Diskusia