logo F1online.skF1online.sk

Hamilton najprv menil motor, potom mal „možno najhoršie vyváženie v kariére“

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 9. 2024

Lewis Hamilton má za sebou ďalší náročný víkend. V prostrednej časti sezóny sa zdalo, že sa môže s Mercedesom rozlúčiť na víťaznej vlne a možno dokonca ľutovať prestup do Ferrari, ale posledné tri víkendy boli pre sedemnásobného šampióna hotovou mizériou a jeho psychické rozpoloženie sa prejavilo aj pred mikrofónmi médií.

Zdalo sa, že Hamilton by najradšej hovoril o úspechoch mladých pretekárov v Baku. Oliver Bearman a Franco Colapinto hviezdili a obaja dokázali zabodovať. Zvlášť Bearmanov talent bol pre Lewisa zjavný, keďže za ním strávil nemalú časť svojich pretekov.

Aj keď sa Lewisovi nakoniec po dlhom a namáhavom boji podarilo predbehnúť Haas, na bodovanú deviatu priečku sa dostal len vďaka zrážke Sergia Péreza s Carlosom Sainzom. Hororový deň pritom začal už ráno, keď Mercedes menil pohonnú jednotku. Podľa toho mála, čo vieme, zlyhala povestná kontrola kvality Mercedesu.

„V piatok sme mali skvelé auto a pred sobotou sme urobili minimálne zmeny. Jeden z komponentov však nebol správne zmontovaný, čo nás zviedlo na scestie,“ povedal Hamilton po skončení pretekov, pričom nechcel špecifikovať, o aký diel išlo, alebo v čom bol problém.

„Našli sme to až úplne na konci dňa. Toto je však Baku a nie je to úplne najhoršie miesto na výmenu motora a štart z boxov. Potrebovali sme nový motor, keďže už som jeden stratil v skoršom priebehu sezóny,“ poznamenal Hamilton.

Ani s novým motorom a zmeneným nastavením však Lewis nevzal okruh v Baku útokom. Po väčšinu pretekov sa pľantal v druhej desiatke a nerobil takmer žiadny progres. Až v závere sa dostal na hranicu bodovanej desiatky, keď predbehol Olivera Bearmana, ale na body sa beztak prepracoval až po nehode Sergia Péreza a Carlosa Sainza.

„Také príšerné vyváženie som v kariére hádam nemal, určite sa radí k tým najhorším,“ povedal Hamilton, ktorého sme počas pretekov počuli, ako hovorí inžinierovi do vysielačky: „Vidíte, ako musím jazdiť s týmto autom?“

„Mal som veľmi silnú prednú nápravu, ale v podstate žiadny zadok. Tak sa nedá jazdiť. Musel som trhať volantom, aby som sa zbavil trakcie na predku a kĺzal som sa v každej zákrute. Takto zvláštne som ešte nikdy nejazdil,“ pokračoval sedemnásobný majster sveta.

„Vedel som, že nedokážem predbiehať. Bolo ťažké prenasledovať auto predo mnou v prostrednom sektore alebo sa aspoň priblížiť. Neviem, prečo sme mali také príšerné tempo, ale to sa stáva,“ dodal Hamilton na záver.

Súvisiace články

Diskusia