logo F1online.skF1online.sk

Sainz: Vďaka Charlesovi to vyzerá, že Ferrari má najrýchlejšie auto

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 9. 2024

Jazdecká dvojica Ferrari patrí k tým najvyrovnanejším, ale v Baku to neplatilo. Znie to trochu paradoxne, ale Azerbajdžan patrí medzi najlepšie okruhy Charlesa Leclerca a zároveň medzi najhoršie Carlosa Sainza. Na sobotnom výsledku sa to prejavilo.

Španielsky pretekár nedal nijak najavo, že by sa v Q3 niečo pokazilo a nespomínal ani žiadne jazdecké chyby v záverečných pokusoch. Naopak, podľa jeho slov sa mu pred finále podarilo nájsť niekoľko zlepšení, ktoré mu pomohli zvýšiť sebadôveru. Na Leclerca však beztak stratil viac ako štyri desatiny sekundy.

„Charles spomínal, že je to jedna z jeho najlepších tratí a zvykne tu nájsť pár desatín. Vďaka nemu to asi vyzerá, že máme najrýchlejšie auto, ale úprimne si myslím, že rozdiely medzi štyrmi najlepšími tímami sa pohybujú v rozmedzí dvoch desatín sekundy. Čaká nás teda vzrušujúca bitka a vzrušujúce preteky,“ povedal Sainz po skončení kvalifikácie.

„V Q3 som našiel pár vecí, ktoré mi pomohli zlepšiť tempo v porovnaní s Q1 a Q2. Pravdepodobne som to objavil trochu neskoro. Prial by som si, aby to prišlo o pár kôl skôr. Mám pocit, že som vďaka tomu bol o niečo konkurencieschopnejší, ale na tejto trati som sa vždy trápil,“ pokračoval rodák z Madridu.

„Pre Charlesa je to jeden z najlepších okruhov a pre mňa jeden z najhorších. Som rád aj za tretie miesto a je to dobrá štartovacia pozícia do pretekov. Musím na tom však pracovať, pretože mi od prvého tréningu trochu chýbal rytmus,“ povedal Sainz.

V čom je však najväčší rozdiel? V čom je Charles na tejto trati lepší než Carlos? Veď Španielovi sa na mestských okruhoch relatívne darí. Ako je možné, že Baku predstavuje výnimku?

„Brzdenie,“ odpovedal Sainz. „Tu v Baku je všetko o brzdení a sebadôvere pri dupaní na brzdu čo najneskôr. Musíte autu veriť a potom zatočiť do zákruty. Charles v Baku v tejto oblasti exceluje a od prvého tréningu sa v kokpite cítil komfortne.“

„Pokiaľ ide o mňa, tak neviem, prečo nemám rovnaký pocit ako v Singapure, možno je to úrovňou prítlaku. Beztak si myslím, že sa mi podarilo urobiť dobrý pokrok. Do pretekov štartujem v najlepšej trojke, takže sme v hre,“ dodal Carlos.

Súvisiace články

Diskusia