logo F1online.skF1online.sk

Piastri si brúsi zuby na víťazstvo: Máme dobré pretekové tempo

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl14. 9. 2024

Oscar Piastri dnes držal vlajku McLarenu a kvalifikoval sa na druhom mieste. Podľa vlastných slov dnes na Charlesa Leclerca nemal, to však nemusí platiť pre nedeľné preteky. Austrálčan túži po druhom kariérnom triumfe.

Oscar príliš nezažiaril v Q1, keď sa zachránil v poslednej možnej chvíli, ani v Q2, keď bol v spodnej polovici TOP10. Rozbalil to až v záverečnej časti. Na prvý pokus obul jemne zjazdené pneumatiky, s ktorými sa dostal na tretie miesto. Na čerstvej zmesi poskočil ešte o jednu priečku nahor, keď za seba odsunul aspoň jedno Ferrari.

„V poslednom kole som sa dostal príliš blízko k bariéram, mal som tam pár náročných momentov. Snažil som sa z toho vyžmýkať všetko. Možno som miestami tlačil až príliš, no nemyslím si, že som dnes mal na Charlesa. Teším sa aj z prvého radu,“ skonštatoval Oscar Piastri.

Piatkové simulácie naznačovali, že McLaren by mohol byť v pretekovom tempe silnejší než v kvalifikačnom. Na druhej strane, Ferrari už v Monze ukázalo, že urobilo v tejto oblasti tiež skok dopredu a dokáže dobre manažovať svoje pneumatiky.

„Som presvedčený, že budeme rýchli. Na trati však bude sedem ďalších áut, ktoré nebudú výrazne pomalšie. Prekvapilo ma, že Red Bull sa nekvalifikoval vyššie. My sme vyzerali v piatok v dlhých jazdách dobre, avšak štyri top tímy sú tak blízko pri sebe, že práve kvalifikácia robí výrazný rozdiel,“ skonštatoval austrálsky pilot, ktorý by sa samozrejme rád po štarte dostal na čelo.

Štarty však papájovým v tejto sezóne príliš nevychádzajú, a je tu ešte jeden dôležitý faktor. „Samozrejme, rád by som sa na štarte dostal do vedenia, čistý vzduch by bol veľmi prospešný. Nasledovanie je tu veľmi ťažké. Štartujem však na špinavšej strane, čo mi zrejme nepomôže. Uvidíme. Z tejto pozície môžem určite bojovať o víťazstvo.“

Oscarovi Piastrimu zostali v Q3 len jedny úplne čerstvé mäkké pneumatiky. Svoj prvý pokus odjazdil na jemne zjazdenej sade, pri výraznej traťovej evolúcii to však nemalo výrazný negatívny vplyv na jeho šance.

„Na tých pneumatikách som predtým možno tlačil menej než pol kola. Pneumatiky sa tu správajú zvláštne. Pri výraznej traťovej evolúcii je čisté kolo viac než perfektné pneumatiky. Potešilo ma, že som v druhom pokuse ešte niečo našiel,“ pousmial sa rodák z Melbourne.

Súvisiace články

Diskusia