logo F1online.skF1online.sk

Pod Norrisovo vypadnutie sa podpísal Esteban Ocon: To je smola

Lando Norris
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl14. 9. 2024

Šok pre McLaren a jeho tímovú jednotku. Lando Norris vypadol v Baku už v Q1 a jeho nádeje na víťazstvo či pódium sú zo sedemnásteho miesta skôr v rovine sci-fi. V kvalifikačnom zlyhaní malo znovu prsty strategické oddelenie tímu, ale najmä jeden zo súperov.

Pri výraznej evolúcii trate si McLareny nechali druhé pokusy na úplný záver. Nevadilo by, že obuli už použité pneumatiky, pretože Piastri i Norris sa časovo zlepšovali a ak by kolá dokončili, obaja by s prehľadom postúpili.

Ak však bojujete o titul, nemôžete si dovoliť riskovať. V Baku vždy hrozia červené či žlté vlajky, a práve tie v treťom sektore postihli Landa Norrisa kvôli pomalému Alpinu.

Esteban Ocon sa v poslednom kole vôbec nikam neponáhľal. Prvýkrát svojou extrémne pomalou jazdou spôsobil žlté vlajky za šiestou zákrutou a Max Verstappen mal šťastie, že maršali ich stiahli pár sekúnd pred tým, ako sa na tento úsek dostal obhajca titulu. V opačnom prípade by do Q2 zrejme ani on nepostúpil.

Francúzsky pilot sa následne vôbec nechcel rozbehnúť a cestou do boxov stihol maršalov opäť dostať do pomykova. Keď za šestnástou zákrutou v nájazde na cieľovú rovinku opäť výrazne spomalil, maršali si zrejme mysleli, že ide zastaviť podobne ako v treťom tréningu, a na pár sekúnd vyvesili žlté vlajky: Práve vtedy, keď okolo prechádzal Lando Norris.

„Videl som Ocona na ľavej strane, preto som musel zložiť nohu z plynu,“ potvrdil Lando Norris, prečo nedokončil svoje posledné kolo a predčasne zamieril do boxov. Na ďalší pokus mu už nezostávala energia v batérii a predovšetkým čas.

„Auto bolo dobré. Všetci stihli odjazdiť aj druhé pokusy, ja nie. Jednoducho som mal smolu, to je celé,“ skonštatoval zronený Norris pred mikrofónmi.

Môžeme hovoriť o smole, každý však ide šťastiu naproti. McLaren to úplne zbytočne nechal na záverečné sekundy, a kruto na to doplatil. Norris vypadol v Q1 prvýkrát od minuloročného Las Vegas, a vôbec po prvýkrát v sezóne nepostúpia obaja McLareny do Q3.

„Je to tak, ako to je. V nedeľu nás čakajú dlhé preteky. Mám v zálohe nejaké dobré pneumatiky, takže treba veriť. Nemal som ešte čas nad tým veľmi rozmýšľať, no stále môžem dosiahnuť dobrý výsledok,“ pokračoval britský pilot.

Toľko sa hovorilo o ´papájových pravidlách´, že ich v nedeľu zrejme ani neuvidíme, pretože Piastri a Norris budú na opačných koncoch štartového poľa. Lando sa teda môže koncentrovať len na svoje preteky a nebude musieť riešiť predbiehacie manévre od svojho kolegu či podivné strategické ťahy.

„Auto je fakt rýchle. Ak by som svoje kolo dokončiť, dostal by som sa na druhé miesto. Je to fakt frustrujúce, no nič sa nedá robiť. Stále verím, že v nedeľu to môže byť dobré,“ uzavrel Lando Norris.

Súvisiace články

Diskusia