logo F1online.skF1online.sk

Nízky grip robí Norrisovi starosti: Na špičku výrazne strácame

Lando Norris
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl13. 9. 2024

Už sme si akosi zvykli na pohľad, keď McLareny nachádzame na tých najvyšších priečkach. Úvod azerbajdžanského víkendu sa však niesol v inom duchu než európska časť sezóny. Lando Norris dokonca vníma britský tím až ako štvrtú silu.

McLaren v piatok skutočne až nečakane strácal na konkurenciu. Lando Norris obsadil v FP1 štvrtú priečku a v druhom až sedemnástu, keď však neodjazdil reprezentatívne kolo. Jeho celkový pocit z auta však nebol dobrý.

„Dosť výrazne zaostávame. Musel som na to poriadne tlačiť, aby som z auta dostal rýchlosť. Nehovorím, že auto je zlé. Som si istý, že z neho môžeme dostať čas na kolo, no je jasné, že nie sme tak vpredu ako počas predošlých víkendov,“ vyhlásil Lando Norris.

Jeho tímový kolega Oscar Piastri skončil v druhom reprezentatívnejšom tréningu piaty, za obomi Ferrari, Sergiom Pérezom či Lewisom Hamiltonom.

„Niekde tam, kde sa umiestnil Oscar, sa zrejme nachádzame. Pokiaľ sa nám teda podarí ideálne poskladať kolo. Som si istý, že súperi sú od toho ešte ďaleko. Myslím si, že od Mercedesu, Ferrari či Red Bullu nás delia tri či štyri desatiny. Čaká nás fakt veľa práce, no stále máme potenciál.“

Trať v Baku je špecifická nielen charakteristikou, ale aj povrchom. Ten ponúka o poznanie menej gripu, čo papájovým veľmi nesedí. Je teda možné, že tento víkend ponúkne iné rozloženie síl než tie ostatné. Norris či Piastri nemusia byť medzi horúcimi favoritmi na víťazstvo.

„Ľudia radi uveria, že sme všade najlepší, ale tak to nie je. Máme za sebou veľa tratí, kde sme boli neboli rýchli,“ skonštatoval Norris, ktorý sa vyjadril aj k úrovni gripu na trati. „Je to veľmi klzké. Darí sa nám na okruhoch s vyššou mierou priľnavosti, a táto trať je od toho stavu ďaleko, dokonca sa neblíži ani k úrovni gripu z minulého roka. Je to pre nás ťažké, no v noci budeme tvrdo makať.“

Ak sa piatkové trendy naplnia, azerbajdžanský víkend môže byť pre druhý tím priebežného poradia v Pohári konštruktérov najmä o minimalizácii škôd. Na druhej strane, McLaren nedokázal maximalizovať víkendy, keď mal najrýchlejší monopost. Uvidíme, ako si poradí v sobotu a nedeľu so zníženými očakávaniami a možno i menším tlakom.

V minulosti sme zažili, že Baku ponúklo dramatické predstavenia. „Tento rok odvádzame fakt dobrú prácu, lepšiu než ostatné tímy. Avšak vedeli sme, že Ferrari tu bude veľmi rýchle. Pri týchto podmienkach na trati bude aj Mercedes veľmi silný,“ pomenoval Lando Norris favoritov víkendu.

Súvisiace články

Diskusia