logo F1online.skF1online.sk

Hamilton je po piatku spokojný s autom i podlahou, Russell mal dve poruchy

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 9. 2024

Úvodné tréningy v Baku videli veľmi tesný súboj troch tímov a, prekvapivo, sa medzi ne nedostal McLaren. Zástupcovia stajne z Wokingu nie sú po prvom dni príliš optimisticky naladení, naopak, z tábora Red Bullu, Ferrari a Mercedesu sa ozývajú celkom spokojné hlasy. Jeden z nich patrí aj Lewisovi Hamiltonovi.

Sedemnásobný majster sveta sa udržal v druhom tréningu v kontakte s Charlesom Leclercom a Sergiom Pérezom na čele. Mercedes sa tento víkend vrátil k niekoľkým dielom starej špecifikácie a monopost W15, aspoň pri pohľade zvonku, fungoval veľmi dobre. Spokojný bol po piatku aj Lewis Hamilton.

„Bol to veľmi dobrý deň a od začiatku som si to užíval,“ povedal britský pretekár pre F1 TV. „Podarilo sa nám urobiť určité pokroky s nastavením. Tentokrát sme sa dokázali vyhnúť zmenám, ktoré by sa neskôr ukázali ako nesprávne, takže sme sa postupne zlepšovali.“

„Neviem, ako vyzerajú moje pretekové simulácie v porovnaní s ostatnými, ale beztak sme nepozbierali nejaké obrovské množstvo kôl. Myslím si, že Red Bull a Ferrari vyzerajú byť veľmi rýchli, ale aj my sa pohybujeme niekde v tejto skupine na čele,“ dodal Hamilton.

Ten sa neodhodlal k nejakým odvážnym predpovediam pred sobotným programom. Ako vieme, Mercedes má za sebou dva ťažké víkendy, čo sa odrazilo aj na rétorike zástupcov tímu. Nadšenie z víkendov v Silverstone či Spa je fuč a nahradila ho poriadna opatrnosť. „Naozaj neviem, či sa môžeme dostať do boja o víťazstvo. Neviete, koľko paliva natankovali ostatní a keď začne tretí tréning, alebo kvalifikácia, súperi urobia pokrok, čo sa nám doteraz príliš nedarilo,“ povedal Lewis.

„Myslím si, že zostaneme opatrní a pokúsime sa vyťažiť maximum z toho, čo máme. Dúfam, že sme tak blízko k čelu, ako to vyzerá pri pohľade na piatkové výsledky, ale to sa dozvieme až v sobotu,“ dodal Hamilton.

Ten vo štvrtok priznal, že minimálne podľa jeho názoru nefungovala nová podlaha, ktorú tím skúšal v prvých dvoch belgických tréningoch a v priebehu víkendov v Zandvoorte a Monze. V Baku ju už inžinieri nenasadili a zdá sa, že Mercedesu sa bez nej darí. „Ťažko povedať, aký by som mal na tejto trati pocit s predchádzajúcou podlahou, keďže je ťažké opísať rozdiel medzi novým a starým kusom. Môžem však povedať, že nie som nespokojný s podlahou, ktorú sme nasadili tento víkend,“ skonštatoval sedemnásobný majster sveta.

Jeho tímový kolega George Russell má za sebou veľmi ťažký deň. Britský pretekár vynechal prvú časť druhého tréningu pre problémy s motorom. Inžinieri vraj po prvom tréningu našli vo vzorke oleja častice, ktoré sa im nepozdávali. Pristúpili preto k preventívnej výmene motora, ale tým problémy neskončili.

„Nateraz celkom neviem, čo presne sa stalo, ale pre problém sme museli vymeniť motor. Tréning som teda začal neskoro a na jeho konci prišiel ďalší problém. Nebol to teda náš najlepší piatok. Lewis však vyzeral byť veľmi rýchly, takže vieme, že auto je schopné niečoho dobrého, ale Ferrari sa zdá byť na tejto trati opäť veľmi rýchle,“ povedal po piatku Russell.

„V prvom tréningu sme mali problém s motorom, na konci druhého zlyhal senzor. Prišli sme do boxov s podozrením na únik vody, ale z auta nič neunikalo. Z monopostu som však mal dobrý pocit, aj keď v porovnaní s Lewisom som sa trápil pri získavaní sebadôvery a zahrievaní pneumatík do optimálneho okna. Pred zajtrajškom sa teda musím trochu zlepšiť a dohnať stratu,“ povedal Russell.

Súvisiace články

Diskusia