logo F1online.skF1online.sk

V Red Bulle po dlhom čase cítiť optimizmus. Jazdci hodnotia piatok pozitívne

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala13. 9. 2024

Po náročnom víkende v Taliansku, keď Max Verstappen opisoval svoj monopost aj výrazom “monštrum”, sa Red Bull predsa len dostáva do lepšej formy. Holanďan ešte stále má isté problémy s balansom, ale hovorí o dobrom dni. V podaní Sergia Péreza bol dokonca ešte lepší.

Red Bull v Baku predstavil novú podlahu, pri ktorej vysvetlil, že by mala zlepšiť prúdenie vzduchu vo všetkých podmienkach. Nejde teda o zmenu, ktorá by sa mala prejaviť len v Azerbajdžane, čo je pred ďalšími veľkými cenami skvelá správa. Minimálne za predpokladu, že vylepšená podlaha prispela k piatkovým výsledkom.

“Myslím si, že vo všeobecnosti sme mali dobrý deň. Naučili sme sa množstvo vecí a zatiaľ sme oveľa konkurencieschopnejší ako v Monze,” povedal oveľa pozitívnejšie naladený Max Verstappen. “Teraz sa musíme pozrieť na to, čo sme vyskúšali. Zatiaľ sa však zdá, že tento víkend sme v lepšej forme, takže to vnímam pozitívne.”

Holanďan sa v piatok aj napriek tomu sťažoval na balans svojho auta. Vo vysielačke sme počuli, že monopost je nedotáčavý, a v druhom tréningu sme ho videli aj tvrdo prebrzdiť. Mal veľké šťastie, že sa zastavil pár centimetrov pred bariérou a mohol pokračovať v jazde.

Red Bull RB20 je známy tým, že predok a zadok auta akoby nehovorili rovnakou rečou. Verstappen však musel byť v zákrutách opatrnejší ešte z iného dôvodu; kvôli podmienkam na trati. “Je veľmi šmykľavá a je tu veľa 90-stupňových zákrut. Aby ste sa vyhli nárazu do bariéry, niekedy preventívne držíte stlačenú brzdu.”

“V druhom tréningu mi to prišlo náročnejšie. Potrebujeme nájsť o čosi lepší balans a som si istý, že potom budeme konkurencieschopní,” odkázal úradujúci majster sveta.

Zato Sergio Pérez v piatok pôsobil ako znovuzrodený. Už sme nevideli toho trápiaceho sa jazdca, ktorý bol rád, ak sa dostal do najlepšej desiatky a na kolegu nestratil viac ako polovicu sekundy. Tentoraz dokonca udával tempo a keby Charles Leclerc nezajazdil svoju kvalifikačnú simuláciu o 20 minút neskôr ako ostatní, v druhom tréningu by bol zrejme najrýchlejší zo všetkých. Analytici pasujú červených býkov do roly favorita na zisk pole position aj prvý rad.

“Toto bol rozhodne slušný deň,” pochvaľoval si Sergio Pérez, ktorý sa na zostávajúcich veľkých cenách pokúsi odmeniť svojho zamestnávateľa za to, že ho z tímu nevyhodil. “Máme dobrý základ. Medzi prvým a druhým tréningom sme sa posunuli vpred. Teraz potrebujeme pokračovať v tomto napredovaní. Zajtra sa určite môžeme zapojiť do hry.”

Na margo novej podlahy, ktorá na prvý pohľad funguje lepšie ako jej predchodkyňa, Mexičan ešte poznamenal: “Myslím si, že sa hýbeme správnym smerom. Auto sa nám postupne darí lepšie nastaviť. Ešte je pred nami dlhá cesta, ale podľa toho, čo sme zatiaľ videli, to vyzerá sľubne.”

Súvisiace články

Diskusia