logo F1online.sk

Sainz: Nemyslím si, že niekto zvládne preteky na jednu zastávku

Carlos Sainz
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl27. 11. 2020

McLaren absolvoval bezproblémový piatok a v Bahrajne si právom trúfa na body. Britská stajňa v Bahrajne bodovala v rokoch 2018 i 2019 a rýchla trať by mohla oranžovým monopostom sedieť.

Carlos Sainz dnes odjazdil celkom 64 kôl. V FP1 poskočil v nie veľmi reprezentatívnych podmienkach na štvrté miesto, v FP2 bol trinásty. Carlos však tento čas zajazdil na strednej zmesi. V kvalifikačnej simulácii si pripísal vôbec najrýchlejší prvý sektor zo všetkých, kolo však nedokončil pre červenú vlajku po nehode Alexa Albona. Jeho trináste miesto z FP2 teda nie je žiadnou tragédiou.

„Bol to dobrý piatok, veľa času sme venovali aj testovaniu a odjazdili sme slušný počet kôl. Škoda, že som v druhom tréningu nestihol dokončiť svoje kolo na mäkkých pneumatikách, vyvíjalo sa totiž pekne. Myslím si, že máme veľmi dobrý základ do ďalšieho priebehu víkendu,“ povedal Carlos Sainz, pred ktorým sú záverečné tri preteky v britskom tíme. Je však naplno odhodlaný pomôcť McLarenu v bitke o tretie miesto v Pohári konštruktérov.

„Stred poľa bol dnes k sebe opäť šialene blízko. Za stred poľa považujem päť tímov – McLaren, Ferrari, AlphaTauri, Renault a Racing Point. Medzi piatimi tímami sú možno dve desatiny sekundy. Momentálne je nemožné predpovedať, kto bude na čele tejto bitky,“ vyhlásil Španiel, ktorý očakáva aj zaujímavé strategické súboje. Konečne by sme sa mohli dočkať inej ako jednozastávkovej stratégie. „Bude to špeciálny víkend. Nemyslím si, že by niekto zvládol preteky na jednu zastávku, ktorá sa stala normou modernej F1. Všetky tri zmesi pracujú dobre, všetky majú vysoký stupeň degradácie a všetky tri budú v pretekoch v hre,“ doplnil Carlos Sainz. Ten bude chcieť vylepšiť svoju bahrajnskú štatistiku – do cieľa prišiel na tejto trati len raz (v roku 2018), aj to nebodoval.

Lando Norris absolvoval 57 kôl. V FP1 bol osemnásty, v FP2 siedmy. Pred rokom získal v Bahrajne svoje prvé body v F1, keď po parádnom nováčikovskom výkone prišiel do cieľa na šiestom mieste. „Piatok bol pomerne zložitý, no dokázali sme nazbierať veľa dát a myslím si, že sme pochopili naše auto. Prešli sme všetkým, čo sme mali naplánované. Nebol to ľahký deň, no máme priestor, aby sme do soboty dali všetky informácie dokopy a zlepšili sa smerom do kvalifikácie,“ zhodnotil Lando Norris.

McLaren sa chce udržať v bitke o tretie miesto v Pohári konštruktérov, na Racing Point stráca len päť bodov. Neďaleko sú však aj piaty Renault a šieste Ferrari. Všetci fanúšikovia britského tímu veria, že sa nenaplnia obavy, ktoré prezentoval Pepa Král v televíznom prenose. A síce spoľahlivosť pohonnej jednotky.

„Máme za sebou rušný piatok. Testovali sme aerodynamické veci, pneumatiky na rok 2021 a čas sme venovali zvyčajnému nastaveniu auta na víkend, rovnako ako aj pochopeniu pneumatík. Zmesi sú o stupeň mäkšie než pred rokom, čo prináša zaujímavé variácie do pretekových stratégií. Čaká nás štúdium nazbieraných dát, aby sme boli čo najsilnejší na kvalifikáciu a preteky. Urobíme maximum pre zisk dobrých bodov,“ vyhlásil pretekový riaditeľ tímu Andrea Stella.