logo F1online.sk

Wolff a pretekové simulácie: Najrýchlejší je Verstappen

Toto Wolff
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala27. 11. 2020

Hoci oba piatkové tréningy ukázali, že Mercedesu tempo nechýba, podľa Tota Wolffa výsledkové listiny nepovedali celú pravdu. Šéf Mercedesu si myslí, že jeho tím má dobrú rýchlosť len v kvalifikácii, zatiaľ čo pri dlhších stintoch na Verstappena stráca.

Lewis Hamilton sa dnes prvýkrát vyrútil na trať ako sedemnásobný majster sveta. Rýchlostne určite nezvoľnil, prvé miesto obsadil v oboch tréningoch. Najskôr pred Valtterim Bottasom, nuž a keď sa zotmelo, tak pred Maxom Verstappenom.

“Myslím si, že máme rýchle auto. Na jedno kolo sme na tom rýchlostne dobre,” komentuje Toto Wolff spokojne. Keď však začal hovoriť o pretekoch, trochu sa zamračil. Konkurencia je vraj na tom lepšie. “Pri dlhších jazdách bol Verstappen najrýchlejší. Nasledovali ho Valtteri a Lewis.”

Má to však jeden háčik, ktorý mohol reálnu rýchlosť tímov trochu zamaskovať. Týmto háčikom bol neštandardný program, ktorý okrem povinných testov pneumatík Pirelli narušili aj dve červené vlajky. Lewis Hamilton svoje najlepšie kolo zajazdil len trinásť minút pred koncom piatkového programu.

“Nakoniec nám pri pretekových simuláciách došiel čas,” poznamenal Wolff, ktorý by tak nechcel brať piatkové hodnotenia ako stopercentne relevantné. Miernu nepohodu však v Mercedese predsa len cítiť.

Lewis Hamilton najskôr kritizoval budúcoročné pneumatiky Pirelli, aby sa následne posťažoval aj na svoj piatok. “Dnes to bol taký testovací deň, takže nepatril medzi moje najobľúbenejšie. Kvalifikačné kolá sú zábava, ale dnes sme ich veľa neodjazdili. Zdá sa, že toho ešte veľa musíme prebádať.”

Veľa času sa dá vraj získať lepším nastavením. “Verím však, že to platí pre všetkých. Trať je pomerne šmykľavá a hrboľatá, no funguje to na nej úplne inak ako v Turecku. Namiesto toho, aby sme sa snažili dostať do pneumatík teplo, jazdíme čím pomalšie, aby sme sa vyhli prehrievaniu.”

Valtteri Bottas dnes jazdil v tieni svojho kolegu. Viackrát mal problémy v desiatej zákrute, kde pravidelne prebrzďoval. “Deň ako celok bol OK. Nie som úplne spokojný s balansom. V oboch tréningoch bol trochu chaos s premávkou a sem-tam sa pritrafili chyby, takže ešte máme čo ukázať!”