logo F1online.skF1online.sk

Mercedes sa zbavil problémovej podlahy. Podľa Hamiltona nefungovala

Lewis Hamilton
© Steve Etherington/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 9. 2024

Mercedes vyhral preteky v Rakúsku, Británii a Belgicku. Pred odchodom na dovolenky vyzeral monopost W15 veľmi mocne a double (o ktoré tím následne prišiel pre diskvalifikáciu) v Spa veštilo Mercedesu skvelú jeseň. Potom sa však skvelo namazaný stroj zadrhol a Lewis Hamilton si myslí, že aj jeho tím doplatil na veľmi zložitý vývoj súčasnej generácie monopostov.

Po víťazstvách na Red Bull Ringu a v Silverstone dorazil Mercedes do Belgicka veľmi dobre naladený. Tím ústami Tota Wolffa sľuboval, že ho čaká skvelý zvyšok sezóny a jeho šance ešte posilní nová podlaha. Tá mala v Spa skutočne premiéru, ale na pozadí veľkej eufórie z víťazstva sa práve tu začali rodiť problémy.

Tím nasadil v piatok novú podlahu a pilotom sa s ňou vôbec nedarilo. Pred sobotou sa jej zbavili a v nedeľu zvíťazili. Inžinieri a Wolff však naďalej vytrvalo odmietali, že by s vylepšeniami nebolo niečo v poriadku. „V Zandvoorte opäť nasadíme novú podlahu,“ sľuboval boss Mercedesu. Tím to skutočne urobil a do cieľa prišiel so stratou 44 sekúnd na víťazného Landa Norrisa a necelých 20 sekúnd na tretieho Charlesa Leclerca.

Tu už začali inžinieri šípiť problémy a James Allison pripustil, že nová podlaha skutočne môže byť problém. Nasledovala Monza a Lewis Hamilton zažil absolútne neviditeľné preteky. Piate miesto so stratou 22 sekúnd na víťaza bolo na míle vzdialené forme tímu v Spa či Silverstone.

Do Baku už prišiel Mercedes bez tohto dielu a hodnotenie výkonov problematickej podlahy zo strany Lewisa Hamiltona hovorí za všetko. „Čelíme množstvu otáznikov,“ vyhlásil sedemnásobný majster sveta.

„Povedal by som, že sa to ešte len snažíme pochopiť. Môže za tým byť množstvo faktorov. Mohlo to súvisieť s charakterom okruhu a mohlo to súvisieť s vylepšeniami. Môj vnútorný pocit mi však hovorí, že to môže byť upgrade, ale je náročné vypozorovať rozdiely medzi novým a starým dielom,“ povedal Hamilton.

„Tento víkend sa však vrátime k niektorým starším dielom a pokúsime sa nájsť nejaké rozdiely. Tvrdo pracujeme na analýze, ktorá nám určí lepší smer do ďalšieho vývoja, nielen tohto monopostu, ale aj toho ďalšieho,“ dodal Hamilton.

Mercedes sa však nevráti k špecifikácii monopostu zo Spa. Vývoj pokračuje a do Baku priviezli inžinieri upravený difúzor, priečne krídlo, predné krídlo a svätožiaru. Tím čaká dôležitý víkend a ruku k dielu priloží aj George Russell, ktorého sa opýtali na Lewisove slová o nefunkčných vylepšeniach.

„Upgrady nepriniesli zásadné zlepšenie výkonnosti. Niekedy sa na veci musíte pozrieť objektívne. Priviezli sme novú podlahu a výkonnosť poklesla. To bola najdôležitejšia zmena. Vedeli sme, že tieto vylepšenia beztak nezmenia kolobeh sveta. Bol to len ďalší krok smerom, ktorým sme sa vydali,“ vysvetlil Russell.

Súvisiace články

Diskusia