logo F1online.skF1online.sk

Piastri mi nemusí odovzdávať víťazstvo, vyhlásil Norris

Lando Norris
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 9. 2024

V priebehu štvrtkového rána v Baku uzrela svetlo sveta informácia, že McLaren sa po neúspechu na Veľkej cene Talianska rozhodol siahnuť po tímovej réžii. Stajňa sa v posledných ôsmich veľkých cenách sústredí na boj o titul v oboch šampionátoch a k tomu patrí aj uprednostnenie jazdca s lepším postavením v celkovom hodnotení – v tomto prípade Landa Norrisa. Ten však odmieta, že si od Oscara Piastriho vezme „darované“ víťazstvo.

McLaren si pravdepodobne uvedomil, že súboj o víťazstvo v prvom kole VC Talianska oslabil šance celého tímu na najlepší výsledok. Možno si však skôr mali povedať, že keď už bol oheň na streche, mohli v poslednom kole aspoň vymeniť pozície druhého Oscara Piastriho a tretieho Landa Norrisa, ktorý by tým získal dôležité tri body v boji o titul s Maxom Verstappenom.

Tomu sa od víkendu v Baku chcú vyhnúť a odhodlali sa k zavedeniu tímovej réžie. Andrea Stella dokonca vo svojom štvrtkovom rozhovore pre BBC naznačil, že Oscar Piastri je odhodlaný darovať Landovi Norrisovi aj víťazstvo. Niečo na štýl Rakúska 2002 či Ruska 2018 však britský pretekár rezolútne odmieta.

„Nie,“ vyhlásil Norris. „Pravdepodobne ide skôr o výmenu nižších pozícii, ale keď bude Oscar bojovať o víťazstvo a zaslúži si ho, tak mu patrí.“

Osem veľkých cien pred koncom a s mankom 62 bodov je najvyšší čas, aby sa McLaren odhodlal k záverečnému náporu a stavil všetko na jedného koňa. Norris si podľa vlastných slov uvedomuje, že odmietnutie darovaného víťazstva a ôsmich bodov v šampionáte ho môže v Abú Zabí stáť titul, ale vraj ho chce vyhrať správnym spôsobom.

„Som si istý, že to bude bolieť, ale som tu, aby som pretekal,“ vyhlásil Lando. „Ak si niektorý jazdec počína lepšie ako ja a podáva lepšie výkony, tak sa potrebujem zlepšiť, nie si čokoľvek vziať od druhého na zlatom podnose.“

„Rovnako tak nechcem, aby mi niekto odovzdal titul. Áno, koruna majstra sveta by bola skvelá a nakrátko to bude úžasný pocit, ale nemyslím si, že vás to za takých okolností naplní hrdosťou na celý život. Nechcem takto vyhrať. Chcem ho vyhrať tak, že sa postavím Maxovi, porazím jeho aj mojich súperov a dokážem všetkým, že som najlepší jazdec na trati. Takto chcem vyhrať titul,“ odkázal Norris.

Je zrejmé, že pozmenený prístup McLarenu vyviera z neúspechu s „pápajovými pravidlami“ v prvom kole Veľkej ceny Talianska. Teraz sú podľa šéfov McLarenu pravidlá jasné: za žiadnu cenu neuškodiť tímu a obaja jazdci budú pomáhať v boji v oboch šampionátoch. Plnú podporu pritom dostal Norris ako vyššie postavený jazdec v šampionáte.

„Tímu som vďačný, ale Oscar naďalej bojuje vo svojich vlastných pretekoch, naďalej pôjde na trať a bude sa starať o svoje veci. Možno sa v tomto roku nevyskytne jediná príležitosť, keď mi príde pomôcť. Skôr by som to povedal tak, že dostanem Oscarovu pomoc, keď ju budem potrebovať. Na trať však nepôjde zakaždým s týmto úmyslom. Bojuje za seba a robí svoju prácu,“ vysvetlil Norris.

Súvisiace články

Diskusia