logo F1online.skF1online.sk

Rosberg prezradil, že v súkromných správach sa snaží pomôcť Norrisovi

Lando Norris
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala11. 9. 2024

Lando Norris je známy tým, že sa takmer po každej svojej jazde sústredí na negatíva. Na jednej strane to môže byť dobré, pretože sa neuspokojí s polovičatým výkonom, ale na druhej strane sa tým vrhá v ústrety negatívnym myšlienkam. Nico Rosberg by mu s tým chcel pomôcť a už pilota McLarenu kontaktoval.

Pred štartom Veľkej ceny Talianska štáb Sky Sports rozoberal aj sobotňajší výkon Landa Norrisa, ktorému sa podarilo získať pole position. Rosberg poukázal na jeho kvalifikačnú vysielačku, ktorá sa mu nezdala byť vhodná. Opäť totiž hovoril o negatívach.

“Športoví psychológovia vám povedia, že človek začína veriť tomu, čo hovorí,” pustil sa do svojej analýzy Nico Rosberg, podľa ktorého Norris riskuje, že sa začne podceňovať, ak sa bude stále na verejnosti kritizovať. “Preto som Landovi písal súkromnú správu, pretože si myslím, že moje skúsenosti by ho mohli zaujímať, keďže som si tým všetkým prešiel.”

“Preňho je pohár vždy poloprázdny a nie poloplný,” pokračuje majster sveta z roku 2016. “On je veľmi autentický, ale nemusíte nič predstierať na to, aby ste pohár videli poloplný, nie poloprázdny.”

Práve sobotu v Monze mohol zvládnuť aj lepšie. Vtedy sa ukázal jeho večný negativizmus. “Najlepším príkladom bolo kvalifikačné kolo. Lando sa dostal na pole position a po kvalifikácii sa sústredil na jedno: Zbabral som úvod svojho kola, bolo to nanič a ospravedlňujem sa tímu. Po prvých dvoch zákrutách som strácal.”

“Namiesto toho mohol povedať: Väčšina môjho kola bola perfektná, takže je úžasné, že stojím na pole position. V oboch prípadoch je to pravda a nič nepredstierate. Je to len vecou toho, ako to podáte,” poznamenal Rosberg.

Ak pilot Formuly 1 hovorí o negatívnych veciach, na jednej strane im podľa Rosberga môže uveriť, ale je s tým spojené aj iné mínus. Novinári sa na tlačových konferenciách a počas rozhovorov budú pýtať na to, čo bolo predmetom jeho tvrdej sebakritiky. Namiesto toho, aby sa po kvalifikácii všetci zaujímali, ako sa mu podarilo zajazdiť také skvelé kolo, sa pozornosť upriamila na zbabraný prvý sektor. Psychológia je vo Formule 1 veľmi dôležitá a ak sa športovec obklopuje negatívnymi témami, určite to nebude mať na jeho psychiku blahodarný vplyv.

“Chcel by som ho podporiť, aby sa nad tým zamyslel, pretože myšlienky neumlčíte a jeho myšlienky budú stále o tom poloprázdnom pohári. Takto to teraz je. Ja som v skutočnosti taký istý,” priznal Rosberg, ktorý s tým napokon zabojoval. “Ak však prispôsobíte, čo hovoríte, pretože vy volíte svoje slová, tak to môže mať dosť veľký dopad. Ak sa teda vedome budete prispôsobovať tomu, čo hovoríte, môžete sa dostať do pozitívnej špirály, ktorá bude mať nakoniec vplyv aj na vaše myšlienky.”

Súvisiace články

Diskusia