logo F1online.skF1online.sk

Steiner: Magnussen sa po udelení zákazu štartu smial

Kevin Magnussen a Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 9. 2024

Kevinovi Magnussenovi sa podaril historický počin. Pri pohľade na fungovanie systému trestných bodov v minulosti a zjavnú neochotu komisárov udeliť dánskemu pretekárovi niekoľkokrát ďalšie dva body, dospeli mnohí k záveru, že Kevinovi nehrozí zákaz štartu, ak neurobí na trati úplnú šialenosť. Nuž, pilot Haasu skutočne neurobil nič príšerné, ale za súboj s Pierrom Gaslym predsa len prišli dva trestné body.

Incident v Monze nebol podľa mnohých názorov hodný dvoch trestných bodov, ale viaceré z predchádzajúcich počinov, najmä ten v Monaku, mali podľa všeobecnej mienky komisári odmeniť dvoma trestnými bodmi a tým pádom aj zákazom štartu. Došlo k tomu však až po súboji s Pierrom Gaslym v Monze.

Nech si o tom myslíme čokoľvek, faktom zostáva, že Magnussen sa bude počas víkendu v Baku venovať svojim dvom dcérkam a v kokpite ho nahradí Oliver Bearman. Dánova kariéra vo Formule 1 sa pravdepodobne chýli ku koncu a podľa slov jeho bývalého šéfa Günthera Steinera mu víkend voľna navyše príliš neprekáža.

„Podľa mňa je celkom spokojný a má pred sebou predĺžený víkend,“ povedal Tirolčan v podcaste The Red Flags. „On takéto veci vníma uvoľnene. Stretol som ho pri odchode z okruhu a povedal som mu: ‚Hej, teraz máš dva týždne dovolenku!‘ Len sa smial. Nevyzeral, že by ho to trápilo.“

Kevinova budúcnosť vo Formule 1 je prudko neistá a jeho šance na zotrvanie s Audi – posledná voľná sedačka, ktorú by mohol ukoristiť niekto z pilotov bez zmluvy na budúcu sezónu – sú podľa všetkého veľmi malé. Magnussen však túto situáciu už v kariére zažil a ako hrdý otec krásnej rodiny dobre vie, že to nie je najdôležitejšia vec na svete. „Beztak nemá sedačku na budúcu sezónu a v Baku toho veľa nevyhrá,“ poznamenal Steiner.

Na otázku, či bol trest pre dánskeho pretekára spravodlivý, bývalý šéf Haasu odpovedal, že Magnussen zaplatil skôr za svoje počínanie v predchádzajúcom priebehu sezóny, nie za manéver na Gaslyho. „Niektoré trestné body na seba vzal v snahe pomôcť tímu. Už ani neviem, s kým to v Miami bojoval, aby pomohol Nicovi k bodu. Dokázal to a dostal nejaké tresty, ale urobil to na príkaz tímu,“ skonštatoval Steiner.

Súvisiace články

Diskusia