logo F1online.skF1online.sk

Môže Ferrari bojovať o titul? Pôjdeme do toho krok za krokom a uvidíme, hovorí Vasseur

Charles Leclerc, mechanici Ferrari a Frédéric Vasseur na štartovom rošte
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 9. 2024

Nie je to len McLaren, ktorý veľmi intenzívne naháňa Red Bull v Pohári konštruktérov. Ferrari sa po ťažkej prostrednej fáze sezóny otriaslo a po letnej prestávke odjazdilo dvoje veľmi kvalitné preteky. Samozrejme, aj chlapci v červenom vo veľkom ťažia z formy Sergia Péreza a prepadu Red Bullu, ale ani McLaren si nenechali ujsť príliš ďaleko.

Mercedes mal veľmi kvalitné leto, ale jeho strata na troch najlepších je v tejto chvíli priveľká. Matematicky je stále v hre, ale so stratou 154 bodov na Red Bull to bude mať veľmi ťažké. Naopak, Ferrari sa prekvapivo udržalo v hre. Až na niektoré výnimky sa tímu darilo konzistentne maximalizovať svoje výsledky a preteky v Zandvoorte a Monze sú toho dokonalým príkladom.

Scuderia v tejto chvíli stráca na Red Bull 39 bodov a na McLaren 31 bodov. Má však monopost, ktorý by dokázal pravidelne porážať McLaren? Pravdepodobne nie. Rozhodne sa však netreba vzdávať. „Bude to veľká bitka,“ priznáva boss Ferrari Frédéric Vasseur.

„Myslím si, že by bolo veľkou chybou, keby sme teraz začali vyvodzovať predčasné závery a meniť náš plán. Do Abú Zabí je ďaleko a v hre je ešte nejakých 450 bodov (v skutočnosti je to 397, pozn. red.),“ povedal boss Ferrari.

„Bitka je nesmierne vyrovnaná. Úprimne, strávil som na boxovom múre niekoľko rokov, ale toto je prvýkrát, čo bojuje o víťazstvo osem jazdcov aj bez nejakej nehody alebo iných nepredvídateľných okolností. Štyri tímy môžu vyhrať preteky alebo sa dostať na pódium. Situácia sa mení doslova s každým výjazdom na trať,“ povedal Vasseur, ktorý vzal ako príklad Veľkú cenu Belgicka.

„Najpôsobivejšie to bolo podľa mňa v Spa, kde bol McLaren najrýchlejší v prvom tréningu, Red Bull v druhom, my sme stáli na pole position a Mercedes vyhral preteky. Okrem Landovej dominancie v Zandvoorte sme mali tento pocit takmer na každom podujatí. Rovnako to bude vyzerať do konca sezóny a očakávam veľkú bitku. Jeden tím môže získať double a druhý skončiť siedmy a ôsmy, čo je obrovský bodový rozdiel. Sústreďme sa však na Baku. Pôjdeme do toho krok za krokom a uvidíme,“ dodal Vasseur.

Ten sa po pretekoch v Monze mohol tešiť na veľkú párty. Pre Ferrari to bolo nesmierne dôležité víťazstvo. Tím k týmto pretekom pristupuje ako žiadny iný a aj keď mu dôležitý triumf McLaren v podstate odovzdal, Ferrari malo na domácej pôde rozhodne lepšiu rýchlosť než Mercedes a Red Bull.

„Ferrari a Charles vyhrali v Monaku a v Monze, čo sú spolu s Imolou tri podujatia, ktoré najviac chcete vyhrať. Na konci dňa sa však za Monzu a Baku udeľujú rovnaké body. Matematicky je to jednoducho víťazstvo, ale emocionálne je nesmierne dôležité, pretože sa nám od začiatku týždňa dostalo obrovskej podpory od Tifosi,“ povedal Vasseur.

„Už v pondelok v Maranelle sa pred bránami továrne zoradili davy ľudí. Najlepší spôsob, ako sa im odvďačiť, je vyhrať. Nie je to však ľahké a nie vždy to máte vo vlastných rukách, ale pre nás ako tím je skvelé, že sme sa im odvďačili,“ dodal Fred.

Súvisiace články

Diskusia