logo F1online.skF1online.sk

McLaren by podľa Wolffa mal premýšľať o tímovej réžii

Toto Wolff
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 9. 2024

McLaren sa v tejto sezóne dostal do boja o titul, v ktorom tento tradičný tím chýbal viac ako dekádu. Pre všetkých je to nová situácia a vyžaduje si rozhodnutia, s ktorými dámy a páni vo Wokingu nemajú skúsenosti. Zdráhajú sa a váhajú, takže výsledkom je strata bodov a narušenie internej dynamiky. Podľa šéfa Mercedesu Tota Wolffa, ktorý má s podobnými situáciami skúsenosti, však nastal čas, aby McLaren zvážil nepopulárne rozhodnutie.

Wolff pritom poukázal na zaujímavú skutočnosť. Či už sa rozhodnete pre tímovú réžiu, alebo nie, zakaždým budete pôsobiť ako tí zlí. Keď to urobíte, ste považovaní za nešportový tím; keď to neurobíte, ste za idiotov, ktorí si nechali ujsť šancu na titul. Ide o veľmi nepopulárny krok, ale niekedy je nevyhnutný. V tomto prípade musí nastúpiť chladná racionalita a tá hovorí, že Lando Norris má v šampionáte o 44 bodov viac ako Oscar Piastri.

„Myslím si, že keď sa tím odrazu dostane na čelo, ocitne sa medzi dvoma mlynskými kameňmi. Na jednej strane sme všetci pretekári a chceme sa uistiť, že vyhrá najlepší, ale na druhej strane, keď tento prístup prestane fungovať a začne negatívne vplývať na váš tím, musíte na to reagovať,“ povedal Toto Wolff novinárom v Monze.

„Tím vždy bude za toho zlého, pretože keď vydáte pokyn a zmrazíte pozície pilotov, nesplníte tým prianie svojej pretekárskej duše. Musí však prevládnuť racionálna stránka. Na konci dňa nechcete prehrať boj o titul o tri alebo päť bodov, ktoré ste poľahky mohli získať. Je to ako balansovanie na lane a neexistuje univerzálne pravidlo, ako k tomu pristúpiť,“ dodal Wolff.

Jeho tím však bol v minulosti v tomto smere niekoľkokrát absolútne nekompromisný. Valtteri Bottas prišiel v Rusku v roku 2018 o jasné a zaslúžené víťazstvo, keď mu Mercedes prikázal, aby sa ho vzdal v prospech Lewisa Hamiltona. Bola to šiesta veľká cena od konca a Lewis Hamilton mal pred štartom tých pretekov pomerne komfortný náskok štyridsať bodov na Sebastiana Vettela.

Podľa mnohých vtedy tímová réžia nebola nevyhnutná, ale Mercedes k nej beztak pristúpil. McLaren sa teraz zdráha aplikovať omnoho menej strašidelné rozhodnutia – napríklad výmenu pozícií medzi druhým Piastrim a tretím Norrisom v Monze. Prečo? Ťažko povedať, ale podľa nejedného názoru bolo už pred mesiacom neskoro na prijatie takéhoto rozhodnutia.

„Nikto tomuto športu nerozumie viac ako Andrea. Vo Ferrari to videl na vlastné oči hneď niekoľkokrát,“ pripomenul Wolff pôsobenie Stellu vo farbách Scuderie v rokoch 2000 až 2014.

„Je to dušou pretekár. Nechce to urobiť a chce ich nechať pretekať, ale podľa mňa dospejú po týchto pretekoch k niektorým záverom, ako to zvládnuť. Aj my sme zaviedli pravidlá správania na trati, potom sme zmenili ich označenie a hovorili o nich ako o pretekových zámeroch, pretože slovo ‚pravidlá‘ sme považovali za príliš tvrdé pre jazdcov,“ dodal šéf Mercedesu.

Súvisiace články

Diskusia