logo F1online.skF1online.sk

Norris by uvítal pozíciu tímovej jednotky: Stále verím v titul, ale uteká nám čas

Lando Norris
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 9. 2024

Lando Norris bol po skončení Veľkej ceny Talianska opäť pokorný a poslušný, ale tiež trochu skľúčený. Angličan pred víkendom v Monze priznal, že sa nevie zbaviť nervozity a trpí úzkosťami. Aj keď už urobil viac ako dosť, aby si mohol nárokovať na pozíciu plnohodnotnej jednotky pred náročným záverom sezóny, jeho tím sa zdráha vysloviť mu plnú podporu.

Norris o ňu však žiada veľmi nesmelo. Jeho protesty či snahy vyslať tímu nejakú správu prostredníctvom médií sú pomerne chabé. Pozrime sa napríklad, čo vyslovil po Veľkej cene Talianska Max Verstappen: „V tejto chvíli to v oboch šampionátoch nevyzerá veľmi reálne. Hovorím to často. Teraz je na tíme, aby prišiel s množstvom zmien, ktoré urobíme na aute, pretože v priebehu šiestich až ôsmich mesiacov sa z veľmi dominantného auta stalo auto, ktoré je neovládateľné.“

To je veľmi jasná správa, ktorá nesmeruje verejnosti, ale jeho vlastnému tímu. Je to ako vyhlásenie stavu najvyššej bojovej pohotovosti. Verstappen vedel, čo robí aj prečo to robí. Lando Norris sa naproti tomu po tvrdom útoku Oscara Piastriho a strate ďalších dôležitých bodov zmohol len na nevýrazné protesty.

„V nedeľu len sotva niečo zjem a kvôli tej nervozite a tlaku mám problém aj niečo piť,“ priznal Norris pred víkendom v Monze. Pre svoj tím toho od roku 2019 obetoval nemálo. Samozrejme, aj McLaren toho urobil nemálo pre Landa, ale niekedy to vyzerá, že vlastný tím z neho robí outsidera podobne ako verejnosť a bojí sa zakročiť. Vzhľadom na jeho 44-bodový náskok na Oscara Piastriho pritom urobil viac ako dosť, aby si vyslúžil status tímovej jednotky.

Norris dostal po skončení talianskych pretekov otázku, či by bolo správne, keby dostal plnú podporu McLarenu v boji o titul. „Bol by som rád, ale o tom nerozhodujem ja,“ odpovedal Lando. „Je to ťažké a ako jazdec niečo také nechcete. Nechcete, aby sa veci takto odvíjali.“

„Na druhej strane, aj keď nechcem povedať, že nám dochádza čas, ale aj ten nám pomaly uteká. Stále verím, že to môžeme dokázať. Máme skvelé tempo a myslím si, že sme mali najrýchlejšie auto – ak nie, veľa nám k tomu nechýbalo. Neviem. Ja o tom nerozhodujem a je to na tíme,“ zopakoval Norris.

„Stále si myslím, že dobre spolupracujeme. Pomáhame jeden druhému a v priebehu sezóny sa to veľakrát ukázalo. Sme najlepšie pracujúci tím na rošte. Keď však bojujete o titul, chcete každú maličkosť a ja do toho dávam maximum. Najjednoduchšie by bolo, keby som vyhral preteky, ale to sa mi nepodarilo pre pár hlúpostí,“ dodal Lando.

Túto otázku položil Norrisovi novinár Phil Duncan, ktorý chcel odpoveď aj od Piastriho. Keď sa však naňho so žiadosťou o odpoveď na otázku obrátil Tom Clarkson (moderátor oficiálnych tlačových konferencií FIA), austrálsky pretekár len odmietavo pokrútil hlavou.

Norris pritom v predchádzajúcej časti tlačovej konferencie ocenil aj pomoc od tímového kolegu. „Pomáha mi, ale nie som tu preto, aby som prosil niekoho, nech ma pustí dopredu. Som tu, aby som pretekal. Oscar odjazdil lepšie preteky než ja. Ja som skončil tretí a toto umiestnenie som si zaslúžil,“ skonštatoval Angličan.

Súvisiace články

Diskusia