logo F1online.skF1online.sk

Pád ako po Monaku by nemal prísť, no nepreháňajme to s očakávaniami, hovorí Leclerc

Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala2. 9. 2024

Frédéric Vasseur v nedeľu vyhlásil, že sezóna 2024 je perfektná: Ferrari vyhralo v Monaku aj v Monze, a síce na dvoch najdôležitejších pretekoch sezóny. Čo však s tým hluchým obdobím medzi nimi? Charles Leclerc bol v Monze v podobnej eufórii ako na domácich pretekoch, no tentoraz verí, že nebude nasledovať depresia.

Ferrari bolo po Veľkej cene Monaka považované za kandidáta na majstrovský titul. Mnohí si z neho napriek tomu robili žarty, no dnes vidíme, že keby si udržalo rovnakú konkurencieschopnosť a po predstavení španielskeho balíčka sa nezačalo trápiť, pri pohľade na súčasnú formu Red Bullu to skutočne mohlo vyjsť.

Taliansky tím teraz musí spraviť všetko preto, aby sa podobný pád nezopakoval. Charles Leclerc preto na tlačovej konferencii volil opatrné slová. “Povedal som to aj po Monaku, že by sme sa nemali spoliehať na posledné preteky. Pre nás je dôležité, aby sme sa v pondelok vrátili do továrne a zanechali za sebou všetko, čo sa udialo tento víkend. Poučíme sa z neho a pokúsime sa všetko podrobiť analýze, ale emócie by sme mali nechať bokom, reštartovať sa ako tím a v Baku ísť na to zas.”

“Nemali by sme mať šialene vysoké očakávania, pretože náš tím sa momentálne nenachádza v takej pozícii,” varuje svojich kolegov z Ferrari. “Opakujem sa, ale Monza je veľmi špecifický okruh. Tento víkend sme boli veľmi silní, ale Baku bude úplne iné a Singapur bude zas celkom odlišný. Musíme sa resetovať.”

Výsledky Charlesa Leclerca sa opakujú. Na jar získal postupne jedno štvrté, dve tretie miesta a následne v Monaku víťazstvo, a tak sa zdalo, že Ferrari je už naozaj pripravené na každom type okruhu. Hádajte, aké výsledky získal Leclerc na posledných štyroch veľkých cenách: Štvrté, dve tretie miesta a následne víťazstvo.

Vzostupný trend je presne taký istý. Ferrari nemá istotu, že nebude nasledovať ďalší pád, ale Leclerc verí, že pravdepodobnosť je oveľa nižšia. “Medzi Monakom a Montrealom sme sa resetovali, ale z jedného víkendu na druhý sme videli veľkú zmenu. Potom sme si zažili tri alebo štyri najhoršie preteky sezóny, pretože sme sa snažili pochopiť, čo sa deje s naším autom.”

“Dúfajme, že si tým nebudeme prechádzať na nasledujúcich troch-štyroch pretekoch. Nemyslím si však, že k tomu dôjde,” volí optimistický pohľad. “Opakujem však, že je dôležité nielen zo strany tímu, ale aj verejnosti nemať šialene vysoké očakávania, pretože toto nie je realistické. Spravili sme krok vpred? Áno. Je to dosť na to, aby sme do konca sezóny vyhrávali preteky? To si ešte nemyslím, ale spravili sme krok dobrým smerom.”

Zaujímavosťou je, že Leclerc tento rok vyhral na najpomalšom a najrýchlejšom okruhu v kalendári. Ak to dokáže jeden jazdec, obyčajne to znamená, že by mal útočiť na titul. Za posledných 30 rokov sa to podarilo Maxovi Verstappenovi (2023), Sebastianovi Vettelovi (2011) a Fernandovi Alonsovi (2007). Verstappen s Vettelom jasne získali titul, nuž a Fernando Alonso stratil na Kimiho Räikkönena jeden bod.

Ako to teda vidí pred nasledujúcimi veľkými cenami Leclerc? “Nemyslím si, že by sme všade útočili na víťazstvo. Singapur by mohol byť pre nás silný okruh. Na iných tratiach mám pocit, že sme stále o krok pozadu za McLarenom a Red Bullom. Dnes sme však videli, že ak všetko urobíme perfektne, tak môžeme byť na jednej úrovni s McLarenom.”

“Myslím si, že vylepšenia nám dnes pomohli, aby sme mali rovnaké tempo ako oni. Netuším však, či to na iných tratiach bude stačiť, aby sme celkom zmazali túto medzeru medzi nami, ktorú sme videli hlavne na predchádzajúcich pretekoch. Uvidíme, ale robíme kroky vpred. Potrebujeme ďalšie,” odkázal.

Súvisiace články

Diskusia