logo F1online.skF1online.sk

Mercedes plánoval podľa Hamiltona jednu zastávku: McLareny na to príliš tlačili

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 9. 2024

Mercedes, a zvlášť ten Lewisa Hamiltona, bol v Monze takmer neviditeľný. George Russell sa vytratil z obrazu hneď po nevydarenom prvom kole. Sedemnásobný majster sveta prichádzal do Talianska plný očakávaní, keďže už o rok sem príde v červenom. V nedeľu si ho však málokto všímal, keďže súčasní hrdinovia Ferrari bojovali na čele s McLarenom.

Mercedes mal v júli neskutočnú formu. Tento tím úspešne bojoval o víťazstvá a hneď niekoľko ich aj získal. Po návrate z dovoleniek však prišiel prepad. Po veľmi nevýraznom výkone v Zandvoorte sa Mercedes nedostal do boja ani v Monze. Lewisovi Hamiltonovi tak nezostalo po pretekoch iné, než stroho skonštatovať, že dvom najlepším tímom nedokázal konkurovať.

„Myslím si, že jediným pozitívom je spoľahlivosť, ale tú majú všetci,“ povedal s drobným úsmevom Hamilton pre televíziu Sky. „V konečnom dôsledku sme podľa mňa nemali pretekové tempo. Celkom neviem, prečo sa to stalo. Myslím si, že aj keby som štartoval vyššie, Ferrari by si po mňa prišli a skončili by predo mnou. Skrátka mali lepšie tempo než my.“

„Ferrari však priviezlo tento víkend vylepšenia, my nie. Takto to v súčasnosti chodí. Dúfajme, že prídu preteky, keď nasadíme upgrade my a budeme silnejší. Je to tesné a, bohužiaľ, dnes sme nemali tempo. Trpeli sme väčšou degradáciou a aj keby som išiel na jednu zastávku, výsledok by bol rovnaký,“ povedal Hamilton.

Výsledky a priebeh talianskych pretekov boli mätúce z mnohých uhlov pohľadu. Ferrari zdolalo Mercedes a Red Bull s náskokom zastávky v boxoch, McLaren váhal pri riadení pretekov aj strategickom rozhodovaní. Tento tím pôsobil dojmom, že mu chýbal skúsený líder a ktovie, ako by to skončilo, keby mal v kokpite Lewisa Hamiltona či Maxa Verstappena.

„Pri pohľade na preteky si myslím, že McLaren mal tempo, ale príliš na to tlačili,“ vyhlásil sedemnásobný majster sveta. „Odjazdili obrovský počet rýchlych kôl na začiatku a zabili svoje pneumatiky. Predpokladám, že to mali od úvodu naplánované na dve zastávky a preto na to tak tvrdo tlačili.“

„Keby spomalili a natiahli svoj stint, určite to mohli zvládnuť na jednu zastávku. Dostával som informácie o ich rýchlosti a časoch na kolo a takéto tempo pneumatiky nemohli vydržať. Charles dnes odviedol fantastickú prácu. My sme dnes chceli ísť na jednu zastávku, ale keď som sa snažil udržať Carlosa, odchádzali mi gumy,“ povedal Hamilton.

„Rozhodne sme to nečakali, ale ako som povedal, oni tento víkend nasadili vylepšený balík. Bolo teda nevyhnutné, že v porovnaní s nami budú rýchli,“ dodal Lewis.

Súvisiace články

Diskusia