logo F1online.skF1online.sk

Verstappen definoval skepsu: Reálny nie je ani jeden titul, z auta sme spravili monštrum

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 9. 2024

Pád Red Bullu sa nie a nie zastaviť. Červení býci sa v Taliansku zmohli len na šieste miesto a postupne strácajú pôdu pod nohami v oboch šampionátoch. Max Verstappen začína prepadať zúfalstvu a odkazuje, že už to nevyzerá na zisk žiadneho titulu.

V Monze sme videli v podstate bezmocný Red Bull, o ktorom sme v posledných dvoch sezónach ani nechyrovali. Červení býci sa síce pokúsili niečo vymyslieť a štartovali na tvrdej sade, ale nijako im to nepomohlo. Väčšinu pretekov odjazdili ďaleko za pódiovými priečkami a vzhľadom na svoje chyby a svoju rýchlosť na lepšie ako piate-šieste miesto ani nemohli pomýšľať.

“V tejto chvíli to v oboch šampionátoch nevyzerá veľmi reálne,” vyhlásil maximálne sklamaný Max Verstappen po pretekoch. “Hovorím to často. Teraz je na tíme, aby prišiel s množstvom zmien, ktoré urobíme na aute, pretože v priebehu šiestich až ôsmich mesiacov sa z veľmi dominantného auta stalo auto, ktoré je neovládateľné. To mi príde veľmi čudné. Auto musíme prezrieť odhora nadol. Veci sa teraz majú tak, že sme na tom zle všade. Potrebujeme spraviť veľa zmien.”

Obhajca titulu rozhodne nemôže byť spokojný so šiestym miestom, ale isté pozitíva sa aj po takom sklamaní dajú nájsť. Jedným z nich je fakt, že Charles Leclerc pomohol Red Bull a nedovolil McLarenu získať double, a tým druhým je tretie miesto Landa Norrisa. Keby dnes McLaren všetko spravil ideálne, Verstappenov náskok v šampionáte v tejto chvíli nemusel byť 62, ale už len 52 bodov.

Spoliehať sa na ďalšie zaváhania McLarenu však nie je taktika, ktorá by Maxovi Verstappenovi garantovala zisk titulu. “Ja sa takto nerád pozerám na šampionát. Musíme sa spoliehať na svoje sily. Dnešok a vôbec celý víkend bol veľmi zlý. Boli sme príliš pomalí. Zastávka ma stála trochu času, potom som väčšinu pretekov nemohol kvôli motoru jazdiť s plným výkonom, pretože sme mali menší problém. Lepšiu prácu sme mohli odviesť aj po strategickej stránke a aspoň trochu sa dostať do tejto bitky. Tento víkend sme boli slabí na všetkých frontoch.”

Martin Brundle po pretekoch v Zandvoorte špekuloval, že Verstappen v závere úmyselne uberal plyn, aby mal Lando Norris väčší náskok a v továrni sa rozozneli poplašné zvony. Zdá sa však, že také niečo by ani nebolo nutné. Víkend v Monze je pre všetkých obrovským budíčkom.

“Všetkým bolo dosť jasné, čo musíme spraviť. Musíme to otočiť, no nie je ľahké to spraviť rýchlo. Ak sa nám to podarí nasadiť na auto, tak sa opäť stane ovládateľným. Vlani sme mali skvelé auto, ktoré bolo najdominantnejšie vôbec, a spravili sme z neho monštrum. Musíme to otočiť,” nalieha Holanďan. “Nezáleží na tom, koľko týždňov to zaberie. Musíme pracovať naplno. Tu neexistujú výhovorky.”

Súvisiace články

Diskusia