logo F1online.skF1online.sk

Dojatý Vasseur o víťaznej stratégii: Trochu riskantné, ale vyšlo to

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková1. 9. 2024

Tifosi sú priam vo vytržení! Charles Leclerc zaznamenal v Monze nečakané víťazstvo. Pred štartom pretekov len málokto tipoval, že sa Monačan postaví na najvyšší stupienok. Zúfať nemusí ani jeho tímový kolega Carlos Sainz, ktorý zaknihoval solídne štvrté miesto. Ferrari tak zaznamenalo už tretie pódium v rade. Emócie nadšených talianskych fanúšikov na domácej pôde boli silné, nemožno sa preto čudovať tomu, že šéf tímu Fred Vasseur neskrýval dojatie. Čo hovorí na sladký triumf?

Už tretíkrát v sezóne si priaznivci „červených“ mohli z plného hrdla zaspievať taliansku hymnu. Vasseura potešila najmä dobre zvolená stratégia. Práve tá zvykla byť po minulé roky Achillovou pätou Ferrari. Tentokrát sa predsa len ukázalo, že risk je zisk, hoci to mohlo dopadnúť aj opačne, a to veľkou katastrofou.

„Mali sme to naplánované od začiatku. V úvode sme badali vysokú degradáciu a boli sme prekvapení, ale držali sme sa plánu. Trochu riskantné, ale vyšlo to dobre. Jazdci manažovali pneumatiky veľmi dobre, bez toho, aby príliš tlačili na pílu. Zvolili sme dobrú stratégiu, rovnako ako predtým v Zandvoorte, ale tu sme vyhrali,“ zdôraznil rodák z Francúzska.

Vasseur priznáva, že v jednom momente zvažovali, že pôjdu na dve zastávky. „Aj keby sme v druhom stinte nezaznamenali žiadne zhoršenie… Charles sa však cítil komfortne. Keď sme si uvedomili, že v najhoršom prípade aj tak skončíme na pódiu, išli sme do toho. Povedali sme si: ,Dobre, zostaneme konzistentní s časmi na kolo a pôjdeme do toho.’ Všetko išlo dobre. Myslím si, že Charles mal všetko pod kontrolou, jazdil perfektne,“ nešetril chválou na svojho jazdca.

„A na čo sme mysleli počas posledných kôl? Úprimne povedané, nič zvláštne. Len sme každé kolo veľa počítali, sledovali sme odstup od Piastriho. S každým ďalším kolom sme sa cítili čoraz istejšie. V poslednom kole som si uvedomil, že máme štvorsekundový náskok a päť kilometrov do cieľa. Dokončíme kolo a vyhráme,“ prezradil šéf stajne z Maranella.

V rozjarenej atmosfére sa neubránil pozitívnemu hodnoteniu doterajšieho priebehu ročníka. „Je to perfektná sezóna, ak by sme si mali vybrať dvoje preteky, kde by sme chceli vyhrať, boli by to Monako a Monza. Do konca sezóny zostáva osem pretekov, v tabuľke je veľa bodov, poďme na to teraz zatlačiť,“ vyzýva odhodlaný Vasseur.

Zdôraznil, že kým vlani bola degradácia pneumatík ich najväčšou slabinou, teraz je to ich silná stránka. „Úprimne povedané, každý v tíme zohral svoju úlohu a počínal si dobre. Všetci sme dobre spolupracovali. Bol to dobrý víkend. Hoci sme mali zlú kvalifikáciu. Tento rok sme v pretekoch lepší. Keď to takto funguje, je to perfektné,“ uzavrel.

Súvisiace články

Diskusia