logo F1online.skF1online.sk

Piastri si podľa Norrisa nenechal v súboji dostatočnú rezervu: Mohli sme vypadnúť

Formula 1 2024: Italian GP
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 9. 2024

Má Lando Norris inštinkt zabijaka nevyhnutný pre boj o titul? A má McLaren dostatok racionálneho úsudku, aby prijal správne strategické rozhodnutia a zároveň aj dostatok autority, aby ich vymohol od svojich pilotov? Autorita, rozhodnutia a schopnosti Andreu Stellu a Zaka Browna budú zaiste predmetom diskusií, ale v tejto chvíli platí, že to opäť nezvládli.

V McLarene sa nám schyľuje k internej rivalite a možno aj k vojne. Má Oscar Piastri nekompromisnosť budúceho šampióna? Očividne áno. Má ju Lando Norris? O tom môžeme v tejto chvíli silno pochybovať. Rozhodne to však bol Lando, kto pôsobil v súboji s tímovým kolegom v prvom kole ako ten „krotký“.

Po pretekoch naznačil, že to mohol urobiť inak, ale pôsobil pri tom opäť poslušne a pokorne. V tejto chvíli by sme skôr očakávali, že bude prevrhávať stoly, trieskať dverami a rozbíjať všetko naokolo. To však neurobil.

„Trochu ma to prekvapilo, inak by som, samozrejme, brzdil o niečo neskôr,“ povedal Norris po pretekoch pre televíziu Sky o súboji v prvom kole. „Mali sme veľký náskok na pilotov za nami a vo vzájomných súbojoch nesmieme riskovať. Myslím si však, že sa Oscar v súboji dostal až príliš blízko.“

„Poľahky sme mohli tam a na tom mieste vypadnúť z pretekov. Stačilo, keby som brzdil o meter neskôr. Pri spätnom pohľade by som to urobil trochu inak, ale je to tak, ako to je. Oscar odjazdil dobré preteky a Charles tiež,“ povedal Norris a na jeho výraze ste mohli vidieť, že len s ťažkosťami krotí emócie a neúspešne sa snaží nedať najavo svoje obrovské sklamanie.

Môžete sa na to pozerať rôznymi spôsobmi. Samozrejme, Piastri v súboji ukázal inštinkt zabijaka, ale ukázal sa ako poctivý tímový hráč? Nezabudnime, že Norris ho v Maďarsku neokradol o jeho víťazstvo. Možno dúfal, že tým získa skvelého tímového kolegu do ďalšieho boja o titul, ale nedeľa v Monze ho musela vyviesť z omylu.

Aby toho nebolo málo, obom pilotom zatĺkli klinec do rakvy stratégovia. Možno ani tak nie v prípade Norrisa, ale v prípade Piastriho sa vzdali nesmierne cennej pozície na trati v dosť neskorej fáze pretekov. Norris si však nemyslí, že McLaren si v Monze nechal ujsť double. „Nie, alebo možno, pretože Charles vyhral len o dve sekundy. Možno tým, že sa dostal v prvom kole dopredu, získal tie dve sekundy, takže možno… Charles však odjazdil dobre a strategicky urobili niečo, čo by sme my nedokázali,“ povedal Norris.

„Premýšľali sme o jednej zastávke a boli sme pripravení to vyskúšať, ale degradácia predných pneumatík bola príliš veľká. Možno práve to je v súčasnosti naša najväčšia slabina. Zadné sa držia dobre a možno preto sme boli takí dobrí v predchádzajúcich pretekoch. Dnes sme sa však v tomto smere trápili a Charles s Ferrari boli lepší,“ dodal anglický pretekár.

Aj jemu však pripomenuli, na čo mnohí poukazujú už dlhé mesiace. McLaren sa správa ako outsider. Pre mnohých je nepochopiteľné, že do týchto pretekov vstúpili bez jazdeckej jednotky a neskôr sa s Piastrim vzdali nesmierne cennej pozície na trati. Tím pod vedením bývalého zamestnanca Ferrari a talianskeho inžiniera svojimi krokmi rozhodne pripomína Scuderiu z neslávne známej kapitoly svojej histórie.

„Spätný pohľad je vždy krásny,“ odpovedal Norris na otázku, či by jeho tím mal viac riskovať. „Vždy skúmame naše rozhodnutia a robíme veľmi dobrú prácu. Samozrejme, dnes to nebol náš deň a neurobili sme veci správne, ale podľa mňa sme sa ani nemýlili.“

„Určite som mohol ísť na jednu zastávku. Byť druhý na trati je však oveľa ťažšie než prvý. Keď som sa však snažil udržať za Oscarom v špinavom vzduchu, musel som oveľa viac využívať pneumatiky a potom tiež zastaviť skôr. Zaplatil som cenu za to, že som nebol v čistom vzduchu. Obaja sme sa, očividne, trápili oveľa viac ako Ferrari. Stále si však myslím, že sme dnešok maximalizovali, ale nemali sme po ruke to, čo malo Ferrari,“ dodal Norris.

Súvisiace články

Diskusia