logo F1online.skF1online.sk

Norris si uvedomuje význam pretekov pre šampionát, znervózňujú ho neznáme premenné

Lando Norris
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala31. 8. 2024

Na silu súčasného McLarenu poukázala aj kvalifikácia na VC Talianska. Lando Norris získal pole position napriek tomu, že ju nezajazdil ideálne. Víkend v Monze zatiaľ nie je taký ľahký ako ten predchádzajúci, čo však víťazovi kvalifikácie prináša väčšie zadosťučinenie. Pred nedeľou má však rešpekt.

Po poslednom meranom pokuse sa Lando Norris začal ospravedlňovať svojmu tímu za pokazené kolo. Keď mu však inžinier prezradil, že aj napriek tomu získal pole position, úprimne sa prekvapil. V skutočnosti by však stál na pole position, aj keby sa nezlepšil ani o tisícinu. Už prvým pokusom na úrovni 1:19,401 by prekonal druhého Oscara Piastriho.

“Nemal som pocit, že by som zajazdil bezchybné kolo,” opisoval priebeh svojich jázd Lando Norris. “Myslím si, že my všetci chceme v kvalifikácii poskladať to perfektné kolo. Chcete, aby to krásne plynulo. Ja som sa pokúsil trochu posunúť brzdy v prvej zákrute a v skutočnosti som to trafil oveľa lepšie. Potom som na vnútrajšku druhej zákruty vrazil do obrubníka, pretože som zatočil priskoro. Po prvej šikane som teda zaostával o poldruha desatiny. Hovoril som si: Dopekla, a je po všetkom skôr, ako sa to vôbec rozbehlo.”

“Nečakal som, že to získam späť. Potom som však zaklincoval druhú šikanu a okamžite som tú jednu a pol desatinu našiel. Následne som v každej zákrute zbieral pár stotiniek. Nemal som teda pocit, že by som zajazdil bezchybné kolo, aké som zajazdil minulý víkend. Stačilo to však na pole position, z čoho mám dobrý pocit,” skonštatoval so spokojným výrazom v tvári.

V Monze sme videli aj viac úsmevov ako v Zandvoorte. Norris to vysvetlil tým, že teraz o pole position musel zabojovať. “Cítim po nej väčšiu spokojnosť ako minulý víkend, už len preto, že to bolo v kvalifikácii oveľa tesnejšie, viac sme sa trápili a na tomto okruhu je náročnejšie to poskladať. Celý víkend sme boli dobrí, ale nie skvelí. V Zandvoorte sme pôsobili skvele. Zo zisku pole position som mal preto lepší pocit, pretože získať ju bolo oveľa náročnejšie. Som veľmi šťastný, najmä po obsadení prvého radu. Pre nás ako tím je to ešte lepšie.”

Nedeľa môže byť ďalším dôležitým dňom z pohľadu vývoja v šampionáte. McLaren sa môže dostať na čelo konštruktérskeho poradia a ak by sa preteky skončili presne podľa výsledkov z kvalifikácie, Verstappenov náskok by sa mohol zmenšiť na 50, 51 alebo 52 bodov v závislosti od toho, či by niekto z dvojice Norris-Verstappen získal bod za najrýchlejšie kolo.

Norris ide do pretekov s cieľom získať double a uvedomuje si, že výsledok môže byť dôležitý aj pre šampionát a sťahovanie Verstappenovho náskoku. “Áno, určite je to dobrá príležitosť. Očakávam však, že sa rýchlo dostane cez pole a zrejme sa pomerne skoro ocitne za nami.”

Zatiaľ čo Verstappen nad svojimi pretekovými simuláciami tak trochu ohrnul nos, v McLarene ich vnímali inak. “Ich pretekové tempo vyzerá byť veľmi silné a sú na tom dobre aj z hľadiska drobenia gúm. Z nejakého dôvodu však [Verstappen] v kvalifikácii nerobil rovnaké kroky vpred. V Q2 bol rýchlejší, na použitých gumách bol rýchlejší aj odo mňa, a dokonca ani náskok na Checa nie je taký veľký ako obyčajne.

Nebude to však jednoduché. Norris priznal, že je pred nedeľou trochu nervózny, no nie kvôli štartu, ale istým neznámym premenným. “V Zandvoorte sme mohli povedať, že máme veľa dôkazov, že budeme v pretekoch silní. Tu ich je menej,” upozorňuje rodák z Bristolu. “Keď získate prvé a druhé miesto, obyčajne sa to prejaví aj na tom, že budete mať rýchle auto v pretekoch. Tu však máme viac otáznikov nad drobením a degradáciou gúm. Som o čosi nervóznejší z toho, čo by sa mohlo stať, no som aj na najlepšej pozícii.”

Súvisiace články

Diskusia