logo F1online.skF1online.sk

Verstappen pôsobí bezradne, správaniu auta nerozumie

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala31. 8. 2024

Keď Helmut Marko pred štartom kvalifikácie tipoval Maxovi Verstappenovi, že skončí niekde medzi prvým a siedmym miestom, zrejme nečakal, že sa Holanďan ocitne na úplne spodnej hranici tejto predpovede. Kvalifikácia v Taliansku dopadla pre Red Bull katastrofálne, čo bolo vidieť na Verstappenovi aj v media zóne. V tábore červených býkov márne hľadajú odpovede.

Po druhej časti kvalifikácie sa zdalo, že Red Bull to predsa len dokázal otočiť. Max Verstappen na použitých pneumatikách obsadil druhé miesto so stratou len 21 tisícin na Lewisa Hamiltona a zajazdil slušný čas 1:19,662. Potom však prišiel rozstrel o pole position.

Verstappen mal naň pripravené dve nové mäkké sady pneumatík, no ani na jednej nedokázal prekonať hranicu 1:20,0. Vo vysielačke po prvom výjazde hlásil, že na čerstvých gumách celkom stratil priľnavosť.

Red Bull sa bude musieť zamyslieť nad dvomi vecami: Ako je možné, že monopost bol rýchlejší na opotrebovaných pneumatikách, ale okrem toho aj nad svojou skutočnou rýchlosťou. Verstappen síce v Q2 zajazdil o tri desatiny rýchlejšie kolo, no ani to by ho neposunulo z konečného siedmeho miesta vyššie.

“Ťažko sa s týmto autom jazdí a hľadá dobrý balans,” pustil sa do vysvetľovania svojich problémov Max Verstappen. “Máte nejaký problém, snažíte sa ho vyriešiť a zrazu máte ďalší problém. Povedzme to tak, že ovládateľnosť auta nie je veľmi dobrá.”

“Myslel som si, že druhá časť kvalifikácie nebola taká zlá, no v tretej časti som mal zase zo všetkého nanič pocit. Na oboch sadách som mal výraznú nedotáčavosť, ktorú si neviem vysvetliť, no strácal som kvôli tomu veľa času na kolo. V zákrutách na to nemôžete tlačiť, musíte to nejako obísť, no to nefunguje. Z nejakého dôvodu sa s tým trápime, čomu v tejto chvíli nerozumiem,” priznal bezradný Holanďan.

Red Bully boli rýchlejšie na použitých pneumatikách, čo by im mohlo dať nádej, že v pretekoch to bude lepšie. Verstappen to však nevidí ružovo. Keď sa ho reportérka spýtala na nedeľné vyhliadky, v jeho výrazoch tváre by ste nenašli ani štipku nadšenia.

“Viete, dlhé jazdy, ktoré som absolvoval, nevyzerali veľmi sľubne,” zhodnotil Verstappen. “Naše auto skrátka nie je dobre vyvážené. Keď nemáte dobrý balans, auto je nešetrné k pneumatikám a všetko je v pretekoch ešte náročnejšie. Myslím si, že sa to stane aj zajtra.”

Zdá sa, že v Red Bulle sa nezačínajú báť len o konštruktérsky, ale aj o jazdecký šampionát. Ako to vidí obhajca titulu? “Nuž, posledných pár pretekov nebolo zrovna skvelých… Musíme sa to pokúsiť zvrátiť a byť konkurencieschopnejší.”

Na záver prezraďme, že kvalifikačný výsledok Red Bullu neveští nič dobré. Keby sa preteky skončili v rovnakom poradí ako kvalifikácia, McLaren by sa už zajtra dostal do čela konštruktérskeho šampionátu o tri majstrovské body. Papájoví by ich mali na konte 447, Red Bull len 444.

Súvisiace články

Diskusia