logo F1online.sk

Na úvod boli v Bahrajne najrýchlejšie Mercedesy s Pérezom

Lewis Hamilton
© Twitter/Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala27. 11. 2020

Prvý bahrajnský tréning bol o poznanie pokojnejší ako ten v Istanbule. Veľmi klzký asfalt nahradil jeden z najabrazívnejších v kalendári, na ktorom sme videli pomerne málo šmykov a výletov mimo trať. Bezproblémové jazdy má za sebou Lewis Hamilton, ktorý obsadil prvú priečku. Rýchlostne s ním ešte ako-tak stíhal Valtteri Bottas. Tretie miesto pripadlo Pérezovi.

Jedným z hlavných cieľov prvého tréningu bolo preveriť budúcoročné pneumatiky Pirelli, ktorých vývoj začal taliansky výrobca pretláčať po problémoch v Silverstone. Obával sa, že očakávaný vyšší prítlak áut by mohol o rok narobiť gumám podobné problémy ako vo Veľkej Británii. To však ešte inžinieri netušili, že rovnaká otázka trápi aj FIA, ktorá zásahom do pravidiel týkajúcich sa zadnej časti auta zníži prítlak monopostov. Nakoniec tak budeme plátať problémy dvoma riešeniami naraz.

Každý z pilotov dostal dve sady gúm C3 budúcoročnej špecifikácie. Na každej z nich mal odjazdiť aspoň šesť kôl. Videli sme však, že jazdci toho na nich odjazdili aj viac; zároveň totižto skúšali súčiastky pre budúcu sezónu či zbierali dáta.

Ako sme už spomenuli, najrýchlejší bol Lewis Hamilton s časom 1:29,033, ktorý Valtteriho Bottasa prekonal o viac ako štyri desatiny sekundy. Menej ako jednu sekundu na Brita stratili už len tretí Sergio Pérez a štvrtý Carlos Sainz na McLarene.

Piaty skončil Pierre Gasly nasledovaný Maxom Verstappenom. Holanďan záver tréningu presedel v garáži, keďže mechanici niečo opravovali v oblasti zadného difúzora a ľavého kolesa. Nakoniec to nestihli, a tak sa pre Verstappena tréning skončil skôr.

Siedma priečka patrila Alexovi Albonovi pred Estebanom Oconom, Lancom Strollom a Danielom Ricciardom. Dvojica Ferrari obsadila až ďalšie dve miesta. Maranello sa tiež intenzívne venovalo vývojovému programu a zbieraniu dát.

V tréningu sme videli jazdiť aj Roberta Kubicu, ktorý nahradil Kimiho Räikkönena, a v monoposte George Russella zas Roya Nissanyho.

https://pbs.twimg.com/media/En1LusLWEAAujEO?format=jpg&name=medium

Viac z tréningu, vrátane videí, nájdete v nasledujúcom prehľade z nášho LIVE prenosu.