logo F1online.sk

Kubica: Keby Hamilton nemal “super Mercedes”, dnes chválime niekoho iného

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala1. 6. 2020

Je všetkých šesť titulov Lewisa Hamiltona zaslúžených? Táto otázka sa otvára najmä pri rozoberaní historických štatistík a porovnávaní úspechov Michaela Schumachera či ďalších velikánov histórie Formuly 1 s ešte stále aktívnym britským šampiónom. Robert Kubica si myslí, že Hamilton by mal viac ďakovať Mercedesu než svojim schopnostiam.

“Ak chcete vyhrať, musíte sedieť v najlepšom aute, vždy to tak bolo,” uvedomuje si Robert Kubica, ktorého vyspovedal denník Corriere della Sera. Jedna vec je však podľa Kubicu mať najlepšie auto, nuž a druhá mať auto, s ktorým sa žiadne iné nemôže rovnať. “V posledných rokoch mal super-Mercedes. Práve ten zohral dôležitú úlohu, pretože ak nemôžete ísť s niekým do súboja koleso na koleso, tak vám stačí skončiť druhý. On sa to naučil.”

“Ferrari bolo v roku 2018 veľmi silné, vedeli, ako zdolať Mercedes, ale nepodarilo sa im to,” pokračuje poľský pretekár v službách Alfy Romeo. “Samozrejme, že keby zostal v McLarene, dnes by sme takto o ňom nehovorili. Hovorili by sme o inom šampiónovi.”

“Auto má obrovskú prevahu nad jazdcom. Alonsa som videl predvádzať neskutočné veci, no aj tak nedokázal vyhrať, čo chcel a čo by si zaslúžil,” doplnil na margo témy titulov Lewisa Hamiltona Kubica.

Vo svojich začiatkoch bol aj Robert Kubica považovaný za obrovský talent budúcnosti. Jeho veľké plány, z ktorých niektoré už boli aj na papieri, však zmarila nehoda na pretekoch rally. Už vybavený prestup do Ferrari sa tak nikdy nestal realitou.

Kubica si aj z tohto dôvodu červené autá zásadne nekupuje, pripomínajú mu totiž, čo by bolo keby… “Poviem vám niečo, čo som ešte nikomu nepovedal: páčia sa mi červené autá. Nikdy som si však žiadne nekúpil. Cítim sa lepšie, keď ich nevidím.”

Kubicovo rezervované miesto obsadil Felipe Massa, ktorému to predĺžilo kariéru v červenej kombinéze. Dvojici Alonso-Massa sa nepodarilo získať pre vzpínajúceho sa koňa žiaden titul, rovnako ako to po nich nedokázali Sebastian Vettel a Kimi Räikkönen. Dnes do Scuderie prichádza nová generácia, ktorá sa pokúsi o to, čo ich predchodcovia nezvládli.

Vettel ale musí odísť. “Trochu ma to prekvapilo. Ak sa ale váš spoločný vzťah začne zhoršovať, je najlepšie ho ukončiť. Verím tomu, že sa o ňom nerozhodlo len teraz nedávno, Ferrari zvykne plánovať každý ťah dopredu. Peniaze v tom istotne nezohrali žiadnu rolu.”

“Podpísanie zmluvy so Sainzom však môžeme vnímať ako odvážnu voľbu, veď ešte nikdy nebojoval o popredné priečky. Bottas a Ricciardo by boli istejšími alternatívami. Avšak, ako vždy, aj tu sú nejaké za a proti,” dodal Kubica.