logo F1online.skF1online.sk

Piastri: Otázku tímovej jednotky prehodnocujeme každý týždeň

Oscar Piastri
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala30. 8. 2024

Ďalšia veľká cena je za nami a náskok Maxa Verstappena na čele šampionátu sa zmenšil o osem bodov. Lando Norris má pred sebou ešte dlhú cestu, na ktorej by mu mohol pomôcť jeho tímový kolega, no zatiaľ sa k ničomu takému neschyľuje. Oscar Piastri odkazuje, že aj on chce vyhrávať a veriť, že by mohol získať titul.

Do konca sezóny majú piloti k dispozícii ešte 258 bodov. To znamená, že o matematickú šancu na titul už prišli všetci od desiateho Lanca Strolla nižšie. Ostatní živia aspoň drobnú nádej, no pri súčasnej forme Maxa Verstappena, ktorý bude určite chcieť zbierať aspoň pódiá, sa s nimi už neráta.

Lando Norris zaostáva o 70 bodov, no šance Oscara Piastriho, ktorý by potreboval nájsť o 116 bodov viac ako Max Verstappen, už môžeme považovať za mizivé. To však neznamená, že by McLaren chcel všetko staviť na svoju šampionátovú jednotku.

“Som si plne vedomý toho, že Lando má šancu na víťazstvo v šampionáte. Medzera je veľmi veľká, ale je to možné. Ja však myslím na seba a stále mám povolené cieliť na najlepší možný výsledok, aj keby to znamenalo, že sám preteky vyhrám,” povedal pre oficiálny kanál F1 Oscar Piastri.

Austrálčan verí, že za istých okolností by sa aj on ešte mohol dostať do hry, no uznáva, že v McLarene situáciu pravidelne prehodnocujú. “Samozrejme, stále to budeme riešiť na týždennej báze v závislosti od toho, aký bude rozostup.”

“Z môjho pohľadu sa toho veľa nemení. Na každý víkend budem stále chodiť so snahou vyhrať preteky. OK, moje šance sú už veľmi malé, ale stále nie sú nulové,” podotýka Piastri. “Uvidíme, ako to dopadne na nasledujúcich pár pretekoch, ale vidím to tak, že sa o tom budeme často rozprávať.”

Rozostupy v šampionáte by boli oveľa zaujímavejšie, keby na Red Bull Ringu nedošlo ku kolízii medzi Landom Norrisom a Maxom Verstappenom. Za predpokladu, že by pilot McLarenu vyhral a Verstappen došiel do cieľa druhý, a v Maďarsku by nevrátil prvú priečku Oscarovi Piastrimu, by v šampionáte delilo prvého jazdca od druhého len 46 bodov. S deviatimi pretekmi do konca sezóny by bola situácia z pohľadu Red Bullu veľmi vážna a aj McLaren by bol už zrejme ochotný staviť na Norrisa.

Zatiaľ však Piastri očakáva zachovanie status quo. “Ono to bude trochu záležať na danej situácii. Na nasledujúcich deviatich pretekoch sa mu nebudem uhýbať pri každej príležitosti a púšťať ho pred seba. Ba ani si nemyslím, že by niečo také chcel.”

“Na čele je to veľmi tesné. Nič nie je nemožné, ešte stále by som to mohol byť ja, kto sa dostane do tejto bitky. Je to trochu optimistický pohľad, ale musíte byť optimisti. Ak to začne byť veľmi, veľmi tesné, tak začneme zohľadňovať aj ďalšie detaily,” pokračoval pilot McLarenu. “Zatiaľ však máme pred sebou veľa pretekov a Lando musí stiahnuť množstvo bodov. Ja sa stále budem snažiť získať čo najlepší výsledok, čo bude v konečnom dôsledku pomáhať aj nášmu tímu.”

Súvisiace články

Diskusia