logo F1online.skF1online.sk

Leclerc s vylepšeným autom čaká pódium, ale s víťazstvom ešte nepočíta

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala29. 8. 2024

V Monze sa pod drobnohľadom fanúšikov neocitnú len Max Verstappen a Lando Norris, ale v prvom rade domáce Ferrari, ktoré má pripravených niekoľko noviniek. Charles Leclerc však vopred upozorňuje, že chrám rýchlosti nie je ideálnym miestom na hodnotenie nových balíkov, a aj preto je s očakávaniami opatrný.

V úvode sezóny bolo Ferrari najbližším prenasledovateľom Red Bullu. V priebehu sezóny však stratilo dych, ktorý sa teraz snaží nájsť aj s pomocou vylepšení. Kľúčové bude odstrániť staré známe poskakovanie. Či sa to podarilo, však Monza stopercentne neodhalí.

Azda aj preto vo Ferrari rátajú s tým, že talianska trať by im mala vyhovovať viac ako Spa-Francorchamps či Zandvoort. Fernando Alonso šiel dokonca až tak ďaleko, že Scuderiu označil za favoritov, ktorí budú udávať tempo.

Charles Leclerc si však nemyslí, že bude také jednoduché zopakovať si triumf z roku 2019. “Nemyslím si, že by posledné dva preteky nejako zmenili naše očakávania,” naráža na dve pódiá. “Náš tím je v ťažkej situácii a máme problém s rýchlosťou.”

“Odvtedy sme pár vecí pochopili, ale s výkonom nie som spokojný. Je dosť ďaleko od ideálu,” nezakrýva si oči pred realitou pilot domáceho tímu. “V nedeľu sme však mali dobré preteky, aj v Spa to bolo fajn. Tu by sa to malo viac podobať Spa. Dúfam teda, že budeme bojovať o pódium, no o víťazstvo? Nemyslím si, že by sme už na to mali.”

Ferrari SF24 by malo byť podľa Leclerca predsa len konkurencieschopnejšie ako na posledných veľkých cenách. Vyhovovať mu má charakter okruhu, ktorý vyžaduje balíček pre minimálny prítlak, s čím sa spája aj menšie riziko poskakovania.

V holandskej kvalifikácii Ferrari stratilo deväť desatín. Nič také sa v Monze nečaká. “Myslím si, že sme v lepšej pozícii ako na okruhoch s vysokým prítlakom, takže by to malo byť o čosi lepšie. Ešte uvidíme, o koľko lepšie. Máme na aute aj nejaké novinky, ktoré by mali fungovať a posunúť nás správnym smerom. Dúfam, že to poskladáme. Sme bližšie než na posledných pretekoch.”

Vylepšenia, ktorých zoznam FIA zverejní opäť v piatok, však podľa Leclerca nebude možné hodnotiť len na základe víkendových výsledkov. “Na posledných pretekoch malo auto isté veľmi špecifické charakteristiky, pri ktorých by nám toto vylepšenie malo pomôcť. Potom uvidíme. Nemyslím si, že by Monza bola najlepším okruhom na posúdenie noviniek. Baku alebo Singapur budú pre nás asi lepším testom, no mali by sme ísť správnym smerom.”

Súvisiace články

Diskusia