logo F1online.skF1online.sk

Bože, vyhrávať z pole position je strašná nuda, povzdychol si Hamilton

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 8. 2024

Dominanciu Mercedesu máme stále mnohí v čerstvej pamäti. Väčšina z nás videla nespočetné množstvo víťazstiev Lewisa Hamiltona po štarte z pole position a jednoznačnom priebehu pretekov. On a jeho šéf Toto Wolff sa však prakticky po každom takomto víkende tvárili, že si výhru tvrdo vydreli proti mocným súperom a zakaždým sa poriadne namakali. Nuž, Lewis Hamilton dnes tvrdí, že to bola nuda.

Rovnako ako tieto víťazstvá si mnohí z nás pamätajú vyjadrenia Lewisa Hamiltona z čias jeho pôsobenia v McLarene či počas prvej sezóny s Mercedesom. Práve v roku 2013 sa dopustil slávneho vyjadrenia, že „dominancia Sebastiana Vettela môže nudiť fanúšikov F1“. On sa však v rokoch 2014 až 2020 rozhodne nenudil. Alebo áno?

V rozhovore pre podcast Performance People totiž povedal niečo, čím v podstate znížil hodnotu vlastných úspechov. „Ó Bože, je to strašná nuda,“ vyhlásil Hamilton o víťazstve po štarte z pole position a vôbec to nemyslel ironicky. „Úprimne, štartovať z pole position a viesť v celom priebehu pretekov je naozaj nudné v porovnaní so štartom zo zadných pozícií, keď sa musíte prebojovať cez pole a pretekať.“

„Dôvod je, že niečo také vlastne nie je pretekanie. Je to ako na testoch. V podstate bojujete s časovými rozostupmi. Musíte sa však vnútorne presvedčiť, že bojujete s autom pred vami alebo niečo podobné. Musíte sa za niečím hnať,“ vysvetlil Hamilton svoje pocity počas rokov dominancie.

Aspoň teda vie, ako sa cítili v tých časoch fanúšikovia Formuly 1. Lewis vie, čo chceme vidieť. V podstate sám priznal, že najväčšia zábava je bojovať so súpermi na trati. Nás to baví najviac a podľa jeho slov to baví najviac aj Hamiltona.

„Je niečo celkom iné, keď máte pred sebou auto alebo autá a ste na trati ako Austin alebo Silverstone, kde sa dá predbiehať. Môžete hľadať alternatívne stopy, pracovať s pneumatikami, vetrom a ďalšími vecami. Najlepšie je, keď vás to nakoniec privedie do súboja s niektorým jazdcom. To je pre pilota najhodnotnejší zážitok,“ vyhlásil Hamilton.

Ten zhodnotil situáciu vo Formule 1 presne tak, ako ju vidíme my všetci. Aj my by sme najradšej videli súboj viacerých tímov a v tomto roku sa nám to po dlhom čakaní splnilo. Štyri tímy bojujúce o víťazstvo, neprestajne sa meniace zloženie na pódiu a nepredvídateľnosť je presne to, čo od Formuly 1 chceme. S týmto záverom súhlasí aj sedemnásobný šampión.

„V motokárach pretekáte koleso na koleso. Vo Formule 1 do toho však prehovárajú zmeny predpisov, jeden tím sa dostane dopredu a ostatní ho naháňajú. Samozrejme, že v tej chvíli (v roku 2014, pozn. red.) som si to užíval, stál som na pole position, bojoval som o titul a nemohol som uveriť, že moje rozhodnutie prestúpiť do Mercedesu sa naozaj vyplatilo,“ spomína Hamilton.

„Surfoval som na tejto krásnej vlne. Keď sa však ohliadnem späť, bola to tá najvyrovnanejšia sezóna? Bojoval som so svojím tímovým kolegom a nebolo jednoduché ho zdolať, ale vo všeobecnosti by ste radšej súperili s viacerými tímami, lebo o tom by mal byť tento šport. Väčšinou sa to však nepodarí. Samozrejme, to neznamená, že za to nie som vďačný,“ dodal Lewis.

Súvisiace články

Diskusia