logo F1online.skF1online.sk

Briatore: Rozhodnutie o uzavretí motorového oddelenia padlo pred mojím príchodom

Pierre Gasly na rošte
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 8. 2024

Keď Flavio Briatore nastúpil do funkcie poradcu tímu Alpine, francúzsky celok má odrazu oveľa väčšiu publicitu. Taliansky manažér je na verejnosti veľmi viditeľný, poskytuje rozhovory a hlavne vykonáva zmeny v štruktúre stajne, hoci verný svojej tradícii odmieta, že by mal s čímkoľvek niečo spoločné.

Funkcia poradcu nie je v športových organizáciách nikdy výkonná, čo znamená, že poradca „len“ radí, ale nerozhoduje. Snáď jedinou výnimkou sveta športu je Flavio Briatore, keďže málokto verí, že tento muž by niekedy mohol akceptovať autoritu nejakého šéfa. Podobne ako Bernie Ecclestone, ani veľký Flavio nie je stvorený, aby niekoho poslúchal.

Všetky zmeny a rozhodnutia vo vedení a štruktúre Alpinu sú tak pripisované jemu, nie novému šéfovi Oliverovi Oakesovi či prezidentovi Renaultu Lucovi de Meovi, ktorý beztak neukazuje, že by toho veľa vedel o Formule 1. K týmto rozhodnutiam sa zaradilo aj uzavretie motorového oddelenia Renaultu, ktoré vyvolalo nemalú nespokojnosť a je vo všeobecnosti pripisované priamo Briatoremu.

Ten však odmietol akúkoľvek zodpovednosť. „Problémom sú dôkazy,“ povedal Flavio, ako keby hovoril o kauze Crashgate. „Pokiaľ ide o motorové oddelenie, rozhodlo o tom vedenie a ja to akceptujem. Keď prezident o niečom rozhodne, je to v poriadku. Rozhodli o tom ešte pred mojím príchodom do tímu.“

Na opakovanú otázku, či teda zrušenie motorového programu nebol jeho nápad, Briatore zopakoval: „Nie, ja nie som zakaždým zlý chlapec. Môžete ma obviňovať z čohokoľvek, ale nie z tohto.“

Alpine sa tak vzdáva svojej najväčšej konkurenčnej výhody – vlastného motora – a je očividné, že Renault to vzdal so svojimi majstrovskými ambíciami. Na propagáciu značky sa však Formula 1 stále hodí, hoci na automobilku nevrhá najlepšie svetlo, keď sa rozhodne pretekať v najvyššej motoristickej triede s motormi konkurenčného Mercedesu.

Aké ďalšie zmeny nás čakajú? Vieme, že ľudia na motorovom oddelení vo Viry pravdepodobne prídu o prácu. Čaká podobný osud aj ďalších zamestnancov? „Neviem,“ odpovedal Briatore, ako keby o nič nešlo. „Neviem, či máme priveľa ľudí, alebo nie. Pozriem sa na to.“

„Nechceme však znižovať stavy, chceme efektivitu. Ak s nami niekto chce zostať, tak môže zostať. Potrebujeme však, aby boli všetci na jednej vlne. Chceme ľudí so skúsenosťami a chceme, aby pracovali spoločne ako tím Formuly 1. Nechceme všetkých vyhodiť,“ vyhlásil Briatore.

Ten ešte na záver zopakoval, že Alpine nie je na predaj, hoci každý krok vedenia v posledných mesiacoch nasvedčuje, že opak je pravdou. Flavio však vytrvalo odmieta, že by jeho úlohou bolo nájsť kupujúceho. „Nie, nič nie je na predaj. My nakupujeme. Ak by sme mali príležitosť, tak kúpime ďalší tím. Jedno je jasné, Luca de Meo nikdy nechcel predať tím. Bodka,“ odkázal Briatore jednoznačne.

Súvisiace články

Diskusia