logo F1online.skF1online.sk

Ferrari podľa Leclerca cielilo na šieste miesto: Po troch kolách som vedel, že máme tempo

Charles Leclerc
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 8. 2024

Ferrari v Holandsku prekvapilo všetkých a najviac asi samo seba. Taliansky tím mal v Zandvoorte nevídané tempo a Charles Leclerc mal krátko pred cieľom na dohľad Maxa Verstappena. Každý akosi čakal, že monopost SF-24 sa po dobrom štarte začne prepadať, ale ako sa ukázalo, chlapci v červenom udržali krok s Red Bullom aj druhým McLarenom Oscara Piastriho.

Charles Leclerc sa v prvom stinte ani náhodou neprepadával. V skutočnosti sa mu dlhé kolá darilo držať v DRS za Oscarom Piastrim, ktorý mal hneď pred sebou Georgea Russella. Bol tak v ideálnej „palebnej pozícii“ pre prípadný uncdercut a keď prišla prvá príležitosť, stratégovia Ferrari nezaváhali.

Leclerc takto získal v Zandvoorte nesmierne cennú pozíciu na trati, dostal sa pred Piastriho a Russella a vďaka tempu svojho Ferrari doviezol do cieľa krásne a neočakávané tretie miesto. „Nebolo to jednoduché. Inžinier ma informoval o Oscarových časoch, ktoré boli v čistom vzduchu o sekundu rýchlejšie než tie moje – tuším, že to bola takmer sekunda,“ povedal Leclerc po pretekoch.

„Keď sa však priblížil, začal som na to viac tlačiť a získal som pol sekundy. Udržal sa za mnou a na dve alebo tri kolá ma dostal pod tlak. Pre prehrievanie pneumatík sa však nedokázal udržať. Bola to veľmi dobrá stratégia. Nečakal som, že udržím tretie miesto až do cieľa, ale ako tím sme odviedli veľmi dobrú prácu. Nemyslím si, že sme dnes mohli urobiť viac,“ dodal Leclerc.

Ferrari sa však nemôže donekonečna spoliehať na tieto zázračné výkony, či už monopostu, alebo pilotov. Tím potrebuje vylepšenia a podľa zástupcov Scuderie prídu už v Monze. Slovo „zázračné“ je pritom namieste, keďže ani samotný tím nevie, čo sa to v Holandsku vlastne stalo. „Ak dokážeme pochopiť, čo sa deje s naším autom, tak vidím budúcnosť celkom optimisticky. Zatiaľ sme tomu však celkom neporozumeli,“ skonštatoval Leclerc.

Vylepšenia sú už na ceste a Ferrari čakajú aj celkom dobré okruhy. Vlani sa tímu darilo v Monze, vyhralo v Singapure a aj Baku by malo monopostu sedieť. Ktovie, či nám s dobrými vylepšeniami ešte Ferrari nepripraví ďalšie prekvapenia.

„Sú to už nejaké tri alebo štyri veľké ceny, čo sme dosť experimentovali v snahe pochopiť problémy monopostu pri strednodobom vývoji. Keďže to už Fred odhalil, teraz môžem povedať, že vylepšenia nasadíme v Monze. Dúfam, že nám pomôžu znížiť stratu,“ verí Leclerc.

„Ako som povedal, do ich nasadenia bola našou prioritou limitácia škôd. Naozaj si myslím, že sme dnes cielili tak na šieste miesto. Po troch alebo štyroch kolách som však vedel, že máme tempo. Vtedy sme zacielili na tretie miesto, čo je príjemné prekvapenie a máme dobré body pre tím. Teraz však dúfam, že nám vylepšenia pomôžu urobiť krok vpred,“ dodal monacký pretekár.

Súvisiace články

Diskusia