logo F1online.skF1online.sk

Wolffa mrzí Silverstone 2021: Mal som Verstappenovcom zavolať

Kolízia Lewisa Hamiltona a Maxa Verstappena na VC Veľkej Británie 2021
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 8. 2024

Vo svete Formuly 1 je pomerne vzácne, aby šéf tímu úplne verejne flirtoval s jazdcom v snahe získať ho do svojho tímu. Piloti to môžu robiť častejšie, keďže sedačiek je veľmi málo a záujemcov veľmi veľa, ale bossovia sa radi tvária, že majú otvorené možnosti a dokážu podpísať kohokoľvek. V tomto roku však hneď dvaja z nich úplne verejne lákali jazdcov do svojich tímov.

Tým prvým je boss Williamsu James Vowles, ktorý na Veľkej cene Kanady úplne otvorene prehovoril o ponuke pre Carlosa Sainza, vyzdvihoval svoj tím, jeho investície a nábor nových zamestnancov v snahe presvedčiť španielskeho pretekára. Druhým je Toto Wolff, ktorý v zime prišiel o Lewisa Hamiltona a v nasledujúcich mesiacoch úplne otvorene vyjadril svoj záujem o Maxa Verstappena.

Rakúšan sa ostentatívne nechal fotografovať s Josom Verstappenom, bagatelizoval jeho predchádzajúcu nenávisť voči Helmutovi Markovi a otvorene lákal trojnásobného majstra sveta do Mercedesu. Rokovania nakoniec nikam neviedli, ale strany si nechali otvorené možnosti pre rok 2026, ako keby akékoľvek predchádzajúce spory neexistovali.

Toto Wolff sa v priebehu holandského víkendu dokonca ospravedlnil za udalosť, ktorá bola doteraz považovaná za najväčšiu škvrnu jeho vzťahu s Maxom Verstappenom – nehodu na Silverstone v roku 2021. „S Josom vychádzam dobre celý život. Možno je to preto, že sme si trochu podobní. Myslím si, že sme mali veľmi dobrý vzťah, keď sa Max dostal na náš radar a začal pretekať v monopostoch,“ povedal Wolff, ktorého cituje Autosport.

„Naše stretnutie v mojej obývačke vo Viedni (došlo k nemu ešte pred vstupom Maxa do Formuly 1, pozn. red.) bolo možno ich prvé veľké stretnutie s ľuďmi z Formuly 1. Vždy nám bolo jasné, aká je naša a ich predstava. Myslím si, že vzájomný rešpekt pretrval,“ povedal Wolff.

Ani on si však nemohol zatvárať oči pred udalosťami v Silverstone spred troch rokov. Max Verstappen vtedy po kolízii s Lewisom Hamiltonom vletel v obrovskej rýchlosti do bariéry a bol prevezený na vyšetrenia do nemocnice. Hamiltonov Mercedes kolíziu prežil, vyhral preteky a potom bujaro oslavoval so svojím tímom i britskými fanúšikmi bez toho, aby sa on alebo ktokoľvek z jeho tímu opýtal na zdravotný stav pilota Red Bullu.

„Po Silverstone sme zažili jeden okamih. Tá sezóna si na každom z nás vybrala svoju daň. Bolo to intenzívne a každý z nás cítil, že niečo nie je v poriadku. Po Silverstone sa to naozaj pokazilo, keď som urobil chybu a nezavolal som Josovi ešte v ten deň. Mal som to urobiť, ale neurobil som to, pretože sme boli veľmi nahnevaní a tiež mi v pitlane povedali, že Max je v poriadku a nie je zranený,“ vysvetlil Wolff.

„V podstate som sa spoliehal na túto správu a nezdvihol som telefón, aby som zavolal Josovi a opýtal sa ho, či je Max v poriadku, ako by som to urobil všetky roky predtým. Moje dieťa jazdí na motokárach a viem, ako sa ako otec cítite v takých situáciách. Nechcel som, aby to tak vyzeralo,“ ospravedlňuje sa šéf Mercedesu.

„Potom nasledovala katastrofa v Abú Zabí, ale tiež predchádzajúce preteky v Saudskej Arábii. Neboli sme na tom dobre, ale v nasledujúcich rokoch sme boli opäť na rovnakej vlnovej dĺžke. Vrátili sme sa späť a máme dobré vzťahy,“ dodal Wolff.

Súvisiace články

Diskusia