logo F1online.skF1online.sk

Vasseur: Dúfam, že čoskoro sa k slovu opäť dostane Ferrari

Charles Leclerc na rošte
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala27. 8. 2024

Letná časť sezóny bola pre Ferrari v prvom rade trápením. Šéf tímu Frédéric Vasseur avizoval, že po prestávke bude treba zvládnuť ešte preteky v Holandsku, ale po nich by už mohli prísť lepšie časy. Francúz verí, že sa Scuderii konečne začne dariť aj vďaka prechodu na iný typ okruhov.

Dlhé a rýchle zákruty Ferrari SF24 nesvedčia najmä preto, že vedľajším efektom španielskeho balíka vylepšení bol návrat poskakovania monopostu. V Monze, Baku a Singapure však bude kritických zákrut menej, a tak by sa aj taliansky tím mal dostať do formy.

Fernando Alonso dokonca vyhlásil, že Scuderia bude v Monze a Singapure udávať tempo. Čo na to hovorí Frédéric Vasseur? “Ak sa nás snaží dostať pod tlak, najskôr by sa mal ubezpečiť, že čítam Twitter Fernanda Alonsa. Ja však nemám Twitter!” rozosmial sa šéf Ferrari.

Pre Španiela má však odkaz: “Nepotrebujem, aby mi niekto hovoril, či sme favoriti alebo nie. Pristúpime k tomu presne rovnako. Dúfam, že na nasledujúcich dvoch-troch podujatiach budeme v lepšej forme. Vlani sme na týchto okruhoch našli lepšiu formu. Pomôže nám fakt, že sme na tom lepšie v krátkych zákrutách. Sme však veľmi ďaleko, takže do Monzy, Baku ani nikam inam by som nešiel s tým, že to bude prechádzka ružovou záhradou.”

Ferrari netrpezlivo čaká na balík vylepšení, ktorý odstráni poskakovanie. V pretekoch to nie je až taký problém, keďže monoposty v zákrutách dosahujú nižšie rýchlosti ako v kvalifikácii, no pole je už také vyrovnané, že treba byť silný aj v sobotu. Na pomalších okruhoch bez rýchlych zákrut by sa to mohlo podariť.

“Ak dokážeme poskočiť o jednu alebo dve desatiny, všetko sa zmení. Uvedomujeme si však, že aj ostatní sa zlepšujú a registrujeme aj Landov náskok,” povedal po nedeľných pretekoch Vasseur. “Vlani sme boli lepší v kvalifikáciách a všetci sa sťažovali. Dnes je to naopak.”

“Určite chcete pracovať na svojich slabinách, no čo je dôležitejšie, závisí to od okruhu. Niekedy musíte venovať viac pozornosti kvalifikácii než pretekom. Teraz však nie sme v rovnakej situácii ako vlani, pretože rozdiely [medzi sobotou a nedeľou] sú obrovské. Dnes sa bavíme o pozíciách, niekedy delí štvrté miesto od tretieho aj menej ako desatina. To môže závisieť od charakteristík motora alebo aj niečoho iného,” zamýšľal sa Vasseur.

V Zandvoorte sa pod sobotňajšie výkony negatívne podpísalo aj premenlivé počasie a Sainzove problémy s prevodovkou. “Nezúčastnili sme sa prvého tréningu a v tom druhom sme mali len jedno auto, preto sme boli trochu stratení. Asi ani pre Leclerca v druhom tréningu nebolo dobré, že nemal žiadnu referenciu. V kvalifikácii sme teda nepredviedli žiaden zázrak. Ak sa však pozriete na tretiu časť kvalifikácie a náš čas na opotrebovaných pneumatikách, mali sme dobré tempo. Na súboj s Landom to nestačilo, ale aj tak to bolo lepšie než konečný výsledok. Ide tu o detaily.”

Ako už niekoľkokrát v tejto sezóne, aj teraz Vasseur poukazuje na medziročné rozdiely a pokroky Scuderie. McLaren a Mercedes síce napredujú o čosi rýchlejšie, čo nie je pre Ferrari pozitívna správa, ale na druhej strane práve tieto zmeny v rozložení síl napĺňajú Maranello nádejou, že čoskoro bude môcť útočiť na víťazstvá.

“Pred dvanástimi mesiacmi v Zandvoorte sme v pretekoch skončili na piatom mieste a v kvalifikácii sme boli veľmi ďaleko, nuž a o týždeň neskôr sme stáli na pole position,” pripomenul Fred Vasseur. “To neznamená, že sa to na ďalší týždeň zopakuje, ale len toľko, že od začiatku sezóny sa to takto vyvíja.”

“Po prvých troch pretekoch si všetci mysleli, že Max bude v polovici sezóny majster sveta. Potom sme však my vyhrali pár pretekov, následne Mercedes a teraz McLaren. Dúfam, že čoskoro sa opäť dostane k slovu Ferrari,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia