logo F1online.skF1online.sk

Gasly bol po pretekoch nadšený: V sobotu sme to tak optimisticky nevideli

Pierre Gasly
© X/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala26. 8. 2024

Pre Alpine je každý bod nesmierne dôležitý. Pierrovi Gaslymu sa v Zandvoorte podarilo ukoristiť hneď dva, s čím pred pretekmi rátal len málokto. Továrni v Enstone sa podarilo otočiť loď a to je obrovský dôvod na radosť.

Alpinu sa v piatok nepodarilo dostať na vyššie ako štrnáste a sedemnáste miesto. Úsmevy by ste na tvárach jazdcov hľadali márne. Celý tím sa však pustil do práce, budúceho jazdca Jacka Doohana poslal na simulátor, na ktorom strávil väčšiu časť noci, a v sobotu sa monopost A524 predstavil v úplne inej forme.

Pierre Gasly sa z kvalifikačného desiateho miesta posunul o jednu pozíciu vyššie vďaka diskvalifikácii Alexa Albona, no za sebou mal niekoľko veľmi silných súperov. Na Lewisa Hamiltona nakoniec nestačil, ale so zvyškom štartového poľa si poradil.

“Musím povedať, že som extrémne šťastný. V sobotu sme to rozhodne nevideli tak optimisticky,” radoval sa z deviatej priečky Pierre Gasly. “To vám boli preteky! Bolo to úžasné. Mal som skvelý štart a v prvej zákrute sa mi podarilo zvonku obísť Lanca a Fernanda.”

Následne sa za ním vytvoril DRS vláčik, ale nedovolil, aby ho niektorý vozeň predbehol. “Myslím si, že to bolo pre moje preteky extrémne dôležité,” pripomenul manéver zo štartu, ktorý mu to umožnil. “Potom sa mi darilo držať preteky pod kontrolou, manažoval som pneumatiky a Fernanda za sebou, ktorý na mňa celý čas vyvíjal veľký tlak.”

“Zviedol som pár skvelých súbojov s Lewisom a Carlosom, takže to bola zábava. Veľmi ma teší, že sme sa dokázali dostať na čelo stredu poľa,” zhrnul svoje dojmy Pierre Gasly, ktorého dva body priblížili Alpine k Haasu len mierne, ale dôležité je, že sa vďaka nim vzdialil Williamsu. Britský tím totiž po nasadení noviniek pohrozil, že bude pravidelne útočiť na bodovanú desiatku.

X/Alpine

Esteban Ocon mal oveľa horší víkend. V kvalifikácii nepostúpil ani do druhej časti. Auto vraj bolo “katastrofálne”. Keď v ňom jazdil, mal pocit, že “v každej zákrute havarujem”. Po štarte z pätnásteho miesta sa neposunul ani o jednu priečku vyššie.

“Žiaľ, bol to náročný víkend,” povzdychol si Esteban Ocon. “Myslím si, že sme spravili maximum, čo sme mohli. Pozitívom však je, že Pierre mal dobrú rýchlosť, z čoho získame dobré dáta. S tímom odviedol dobrú robotu, že získal body.”

“Pred nasledujúcim víkendom bude dôležité pochopiť, v čom sme sa trápili. Azda sa nám to podarí zvrátiť už pred Monzou. Po pretekoch máme ďalšie indície a viac informácií o tom, kde by sme mohli pracovať a na čo sa pozrieť. Potrebujeme sa do toho pustiť a pred ďalšími pretekmi to napraviť,” odkázal francúzsky jazdec.

Súvisiace články

Diskusia