logo F1online.skF1online.sk

Hamiltona podľa jeho slov zrazila sobota: Mohol som byť blízko pódia

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 8. 2024

Mercedes sa pred letnou prestávkou poriadne nadýchol. Tri víťazstvá z posledných štyroch veľkých cien veštili tímu veľkolepú jeseň a ani v Zandvoorte to spočiatku nevyzeralo najhoršie. V pretekoch však prišiel veľký pád, ktorý v prípade Lewisa Hamiltona začal už v sobotnej kvalifikácii.

Trochu nadnesene sa dá povedať, že Mercedes si v Holandsku požičal pretekové tempo a stratégov od Ferrari. Kým Scuderia má za sebou takmer dokonalý deň a rozhodne zvolila dokonalú stratégiu – s oboma pilotmi –, Mercedes sa v podstate ani nedostal do pretekov. Siedme miesto Georgea Russella a ôsme Lewisa Hamiltona sú veľkým sklamaním.

„Dnes som bol oveľa spokojnejší a posúval som sa dopredu,“ povedal po pretekoch Hamilton. „Celkovo si však myslím, že z auta som mal ešte lepší pocit v prvom tréningu, hoci som trpel veľkou nedotáčavosťou, bolo to naozaj skvelé. Rovnako to platilo aj v druhom tréningu.“

„V noci sme ho však zmenili práve pre tú veľkú nedotáčavosť a keďže s týmito monopostami je to ako balansovať na ostrí noža, odrazu sa všetko preklopilo na opačnú stranu. Pred kvalifikáciou som sa vrátil k predchádzajúcemu zadnému krídlu – mal som ho aj v pretekoch – a postupoval som dopredu. Mal som pocit, že sa posúvam správnym smerom, ale, bohužiaľ, štartoval som príliš ďaleko vzadu,“ skonštatoval Hamilton.

„Myslím si, že keby som sa kvalifikoval podobne ako George, finišoval by som niekde tam vpredu, ak nie ešte vyššie,“ vyhlásil sedemnásobný šampión, ktorý to tvrdil napriek konečnému umiestneniu jeho tímového kolegu. Russell skončil len tesne pred ním napriek oveľa lepšej pozícii na štarte, čo vyvoláva určité otázky.

George sa po pretekoch škriabal na hlave a nenachádzal odpovede na všetky dôležité otázky, Hamilton pôsobil odhodlanejšie, ale aj on priznal, že auto sa svojou formou ani neblížilo k pretekom v Belgicku. V určitých fázach vyzeralo tempo sedemnásobného šampióna veľmi dobre, ale celkovo to bol pre Mercedes frustrujúci deň.

„Myslím si, že sme mohli byť blízko k pódiu,“ odpovedal Hamilton bez váhania na otázku, ako by to vyzeralo, keby štartoval vyššie. „Neviem, prečo sme neboli rýchlejší než Ferrari. V pretekoch sme však v niektorých fázach boli naozaj silní.“

„Stále však platí, že auto nebolo zvlášť skvelé v porovnaní napríklad s Belgickom, kde sme boli oveľa rýchlejší. V dnešných pretekoch to neplatilo,“ dodal Lewis.

Súvisiace články

Diskusia