logo F1online.skF1online.sk

Stále som jazdil za niekým, vysvetľuje svoju stratu Piastri

Oscar Piastri
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala25. 8. 2024

Výkon McLarenu v Zandvoorte sa veľmi podobal na to, čo v minulej sezóne predvádzal Red Bull. Nemyslíme tým však len zdrvujúci náskok víťaza pretekov, ale aj nenápadnú jazdu jeho tímového kolegu. V nedeľu sme mohli mať pocit, že do Oscara Piastriho sa prevtelil Sergio Pérez.

Štart sa v nedeľu nepodaril ani jednému McLarenu. Zatiaľ čo Lando Norris s tým však niečo dokázal spraviť a už v prvom stinte predbehol Maxa Verstappena, Oscarovi Piastrimu sa pozície získavali ťažšie. V druhej polovici pretekov mal síce obuté čerstvejšie pneumatiky, ale poradil si len s Georgeom Russellom. Charles Leclerc bol nad jeho sily.

V cieli stratil na tímového kolegu 27 sekúnd. Na svoje manko mal aj vysvetlenie. “Skrátka som bol zaseknutý v špinavom vzduchu, je to prosté. Keď som mal pred sebou voľnú trať, mal som dobrú rýchlosť, no nejakých 65 zo 72 kôl som odjazdil za niekým iným,” pokrútil hlavou Oscar Piastri. “Nevydaril sa mi štart a potom som nemal dostatočnú rýchlostnú výhodu, aby som ľudí predbehol.”

“Som z toho výsledku trochu sklamaný, keď naše auto má takú rýchlosť. Tento víkend nedopadol tak, ako by som si želal,” pripustil austrálsky pretekár, ktorý si aspoň upevnil štvrtú priečku v jazdeckom šampionáte.

Čo sa však udialo na štarte? Keby sa McLareny neprepadli, mohli pomýšľať na pretekové double, ktoré by tímu pomohlo v oboch šampionátoch. “Myslím si, že sme obaja doplatili na to isté. Vôbec sa mi nepodarilo dobre odpichnúť, a to je v podstate celé. Obaja sme mali veľmi podobný problém. Keby sme sa pozerali na nás dvoch, mali sme celkom vyrovnané štarty, ale keď to porovnáme aj s ostatnými, tak boli dosť priemerné. Budeme sa musieť na to pozrieť. Po tomto víkende budeme musieť prezrieť dosť vecí.”

Formula 1 sa teraz presúva do Monzy. Vylepšený McLaren by sa nemal báť ani Veľkej ceny Talianska vzhľadom na rýchlostnú výhodu, ktorú mal v Zandvoorte. V ideálnom prípade tak obsadí prvý rad a v pretekoch dôjde pod šachovnicovú vlajku na prvých dvoch priečkach.

“Tak by to malo vyzerať,” uznal Piastri. “Moje preteky však zničilo to, že som sa zasekol v rozvírenom vzduchu. Na Russella som mal dosť veľkú rýchlostnú výhodu v pneumatikách a pomerne rýchlo sa mi podarilo dostať pred neho, ale musel som na gumy dosť zatlačiť, aby som sa dotiahol na Leclerca. Keď som sa dostal k nemu, už mi v nich toho nezostalo dosť.”

“Naše auto má dobrú rýchlosť, no stále sa ukazuje, že víkend môžete vyhrať aj prehrať v kvalifikácii. Venujeme tomu pozornosť,” ubezpečil.

Súvisiace články

Diskusia