logo F1online.skF1online.sk

Sainz už po výjazde z garáže tušil, že preteky budú lepšie: Taká je dnešná F1!

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 8. 2024

Formula 1 je so súčasnými pravidlami ako bonboniéra, nikdy neviete, čo ochutnáte. Táto stará múdrosť z Forresta Gumpa dokonalo platila pre Ferrari v Holandsku. Sobotný a nedeľný výkon v podaní oboch pilotov bol ako noc a deň. Podobne ako Charles Leclerc, ani Carlos Sainz nechápal, ako sa to stalo.

Carlos Sainz neodjazdil v podstate ani jeden tréning a v kvalifikácii skončil na jedenástom mieste. Do nedele nevstupoval so svojím tímom s veľkými očami, ale preteky nakoniec priniesli malý zázrak. Nevieme vám vysvetliť, prečo k tomu došlo, keďže to nevedia ani stovky múdrych inžinierov vo Ferrari.

„Sobota bola pre mňa veľmi ťažká. Do kvalifikácie som vstupoval prakticky bez akýchkoľvek tréningových kôl, za čo na trati ako Zandvoort vždy zaplatíte vysokú cenu. Zároveň však platilo, že auto sa zdalo byť celkom mimo ideálneho okna, boli sme pomalí, na pole position sme stratili takmer sekundu a ako tím nás to skľúčilo,“ povedal Carlos Sainz po pretekoch pre televíziu Sky.

„Dnes som však mal odrazu v aute oveľa lepší pocit a už v kolách pred nájazdom na rošt som cítil, že nás možno čakajú skvelé preteky. Posunul som sa oveľa vyššie, než sme očakávali. Mysleli sme si, že siedme alebo ôsme miesto pre nás bude maximum a odrazu sme boli v boji s Checom a Georgeom a dokonca sme ich predbehli,“ vyhlásil španielsky pretekár.

„Boli sme oveľa rýchlejší, než sme očakávali, a skončili sme iba nejakých päť sekúnd za Piastrim, čo dokonalo podčiarkuje, aké skvelé preteky máme za sebou,“ dodal Sainz.

Je takmer neuveriteľné, že Ferrari absolvovalo príšernú kvalifikáciu, strácalo takmer sekundu a potom to isté Ferrari s rovnakým nastavením odrazu lietalo v pretekoch. Samozrejme, v Zandvoorte vstupuje do hry množstvo premenných ako vietor či teploty, ale podobne ako jeho tímový kolega Charles Leclerc, ani Carlos Sainz netušil, čo sa to v pretekoch vlastne stalo.

„Nevieme, ale taká je dnešná Formula 1,“ vyhlásil s úsmevom španielsky pretekár. „Je tu množstvo vecí, ktorým nikto nerozumie. My sme vždy prví, kto sa snaží pochopiť, ako sme v tomto roku spomalili auto v kvalifikáciách a zrýchlili ho v pretekoch.“

„Vlani to bolo úplne opačne a určite si spomínate, akí sme boli každú nedeľu skľúčení. V tomto roku platí takmer pravý opak. Snažíme sa nájsť ideálny balans a snažíme sa nájsť správny kompromis, pretože nás slabé kvalifikácie stoja pravdepodobne až príliš, kým v pretekoch sme lepší. Poďme pokračovať v snahe pochopiť tieto veľmi zložité autá,“ vyzval svoj tím Sainz.

Súvisiace články

Diskusia