logo F1online.skF1online.sk

Ferrari podľa Leclerca netuší, ako sa mu podaril holandský „zázrak“

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 8. 2024

Charles Leclerc stratil v sobotnej kvalifikácii na Landa Norrisa deväť desatín sekundy a pred médiami pôsobil dosť skľúčene. Nebol si istý, či to Ferrari dokáže napraviť ešte v tejto sezóne. V nedeľu však prišli preteky a to isté Ferrari delili od Red Bullu v cieli asi len tri sekundy. Ako sa to stalo? To podľa slov Leclerca netuší ani samotné Ferrari.

Scuderia sa v pretekovom tempe a pri realizácii víkendu skutočne predviedla. Stratégovia nezaváhali, povolali Leclerca do boxov v ideálnom čase a tomu vyšiel dokonca dvojitý undercut na Oscara Piastriho a tiež Georgea Russella. Umožnilo im to skvelé tempo ich pilota a hlavne monopostu, ktorí túto rýchlosť potvrdili aj na tvrdých pneumatikách.

Ako sa Ferrari podaril takýto zázrak? Nuž, podľa slov pilota stajne potrebujú veľmi presne zistiť, čo sa to v nedeľu v Zandvoorte vlastne odohralo s ich monopostom. Iróniou osudu práve na tomto mieste vlani podnikol tím sériu testov, ktoré nakoniec priniesli potrebné odpovede. Presne to isté potrebujú inžinieri v Maranelle dokázať aj tento rok.

„V sobotu som dostal otázku, či je pódium dosiahnuteľné, na čo som odpovedal, že na to budeme potrebovať zázrak. Podarilo sa,“ povedal spokojne Charles Leclerc po pretekoch pre televíziu Sky. „Je to veľmi príjemné prekvapenie a som veľmi spokojný, hoci v skutočnosti nikdy nie som spokojný s tretím miestom.“

„Myslím si však, že po štarte zo šiesteho miesta a s veľmi nízkymi očakávaniami pred pretekmi by sme mali byť spokojní. Rovnako ako analyzujeme každé nedeľné nepríjemné prekvapenie, potrebujeme aj v tomto prípade preskúmať príjemné prekvapenie. Keď chceme jazdiť konzistentne vpredu a konzistentne podávať výkony na najvyššej úrovni, musíme pochopiť, aké správne rozhodnutia sme urobili, pretože som to nebol len ja, ale tiež Carlos bol dnes veľmi silný,“ pokračoval monacký pretekár

„Očividne sme teda s monopostom urobili niečo správne. Bohužiaľ, myslím si, že ako tím zatiaľ nemáme vysvetlenie,“ dodal Leclerc.

Ferrari rozhodne zdolalo Mercedesy a Sergia Péreza. Porovnanie s Maxom Verstappenom je ťažšie, pretože Holanďan na to v druhom stinte nepotreboval tlačiť. Leclerc si v rozhovore netrúfol posunúť svoj tím na tretie miesto vo výkonnostnom porovnaní. Forma jednotlivých tímov sa totiž prudko mení z víkendu na víkend.

„McLaren je jasne na čele a tiež Red Bull má pred nami drobný náskok. Medzi nami a Mercedesom sa to mení každý víkend. Nedokážem vám povedať, kto je lepší. Z nejakého dôvodu sme boli tento víkend oveľa silnejší a neviem si to vysvetliť. Možno budú v Monze oveľa rýchlejší oni, ale dúfam, že nie. Mení sa to dosť rýchlo,“ povedal Leclerc.

„Tak či onak by som povedal, že McLaren je dnes konzistentne najlepší tím, Red Bull nie je ďaleko za nimi, hoci tento víkend boli horší, než si mysleli a než sme si my mysleli. Mení sa to rýchlo a našou povinnosťou je teraz pochopiť, ako môžeme častejšie maximalizovať náš balík,“ dodal Charles.

Súvisiace články

Diskusia