logo F1online.skF1online.sk

Norris má veľkú radosť: Azda v každom kole som bol od neho rýchlejší

Lando Norris
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala25. 8. 2024

Fanúšikovia McLarenu si po prvých metroch Veľkej ceny Holandska opäť sklamane vydýchli. Lando Norris však tentoraz dokázal odčiniť chybu zo štartu a nakoniec predviedol absolútne dominantnú jazdu, po ktorej nemôžeme ani bitku o jazdecký šampionát považovať za uzavretú. Britský jazdec hlási spokojnosť.

Norrisovi musel spadnúť obrovský kameň zo srdca, že neprišiel o ďalšie víťazstvo pre zbabraný štart. Aj keď reakčný čas mal rovnaký ako Max Verstappen, na rýchlosť 200 km/h sa dostal o štyri desatiny pomalšie ako jeho hlavný rival. Tento rozdiel ho hneď po štarte odsunul na druhú priečku.

Namiesto toho, aby si tak sypal popol na hlavu a lamentoval, čo by bolo keby, mohol na otázky o pokazenom štarte odpovedať s úsmevom na tvári. “Ono sa to preceňuje, no nie?” žartoval Lando Norris pred mikrofónom Sky Sports.

Dvojnásobný víťaz pretekov F1 však v prvom stinte nepanikáril. Možno tušil, že bude mať oveľa lepšie tempo ako Max Verstappen, a tak sa nikam nehnal. “Sobota zvykne byť dobrým indikátorom toho, na čo máte, a my sme boli veľmi rýchli. Robili sme si teda veľké nádeje. Myslel som si, že Max bude o trochu rýchlejší, než bol dnes. Zdalo sa, že preňho to bola taká anomália, pretože spadol až k Ferrari, čo bolo menšie prekvapenie.”

“My sme boli sebavedomí z hľadiska našej rýchlosti. Celý víkend sme na tom boli dobre, v aute sa jazdilo super a celý víkend sa dobre ovládalo. Akonáhle som sa dostal dopredu a dostal sa do pohody, tak som chytil rytmus. Mali sme oveľa lepšiu rýchlosť ako oni v podstate v každom jednom kole, ktoré som odjazdil,” pochvaľoval si Lando. “Bolo to fajn a to som si dokonca niečo odložil na posledné kolo.”

V úplne poslednom kole si pripísal extra bod, keď prekonal aj časy Mercedesov na mäkkých pneumatikách. Náskok 23 sekúnd pred Maxom Verstappenom tak rozhodne mohol byť ešte o čosi väčší. Náramne to pripomína minulý rok, keď podobne ľahko triumfoval Red Bull.

Netreba zahadzovať príležitosti

Asi je načase zaútočiť aj na jazdecký šampionát, hoci Verstappen v ňom má náskok rovných 70 bodov. “Celý rok s ním bojujem. Nie je to tak, že by som sa pre to zrazu rozhodol,” zareagoval Norris. “Už dosť dlho som mal na to monopost. Bolo to zjavné, asi nemusím hovoriť, že som ho nemal.”

“Auto bolo v podstate už od Miami fenomenálne. Nepovedal by som, že od Miami sme boli vždy najlepší, ale v priemere áno. Je však jasné, že sme premrhali niektoré príležitosti, keď sme ho mali poraziť, a neporazili sme ho,” pripomenul viacero jazdeckých aj strategických chýb. “To je minulosť, už to nemám vo svojich rukách. Vrátili sme sa k tým veciam, v mnohých oblastiach sme sa pokúsili spraviť krok vpred. Takýto výsledok to dokazuje. Je však jasné, že ešte vieme pracovať aj na iných veciach. Dnes sme mali dobrý štart do druhej polovice roka.”

McLaren však nutne potrebuje pracovať na štartoch. Norris vraj celé leto strávil na simulátore, kde si ich trénoval, no opäť to pred prvou zákrutou pokazil. Teraz to nerozhodlo o víťazovi, ale nabudúce môže.

“V podstate okamžite sa mi začali pretáčať kolesá,” opísal prvé sekundy pretekov Norris. “Musím sa o tom s chlapcami porozprávať, lebo ťažko povedať, či som za to mohol ja, auto, alebo sme sa v niečom prerátali, prípadne to boli teploty…. Bavíme sa o tých najdrobnejších veciach, hovoríme o milimetroch, možno aj menej ako milimetrových pohyboch a trochu nesprávnom načasovaní. Je ťažké to všetko trafiť. Ako tím sme dnes neodviedli veľmi dobrú prácu, ale preskúmame to a budeme späť.”

Súvisiace články

Diskusia