logo F1online.skF1online.sk

Verstappenovi chýbajú odpovede: Neviem, ako to napravíme…

Max Verstappen a Lando Norris
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 8. 2024

Red Bull nielenže stratil svoju predchádzajúcu dominanciu, ale Formula 1 smeruje krôčik po krôčiku k dominancii McLarenu. Strata takmer 23 sekúnd na Landa Norrisa v cieli holandských pretekov nie je malá a rozhodne to nie je rozostup, ktorý sa dá obvykle napraviť nasadením jedného upgradu. V tejto chvíli to však vyzerá, akoby Red Bull ani nevedel, aké vylepšenia má vlastne nasadiť.

Keď sa Maxovi Verstappenovi podarilo na štarte opäť prekonať Landa Norrisa, vyzeralo to na ďalšie mizerné popoludnie pre McLaren. Ako sa však ukázalo, anglický pretekár mal v pretekovom tempe ešte väčšiu prevahu než v kvalifikácii. Bolo len otázkou času, než prekoná svojho dobrého kamaráta na Red Bulle a zmizne v diaľke. Presne to sa nakoniec aj stalo.

Stajňa z Milton Keynes môže byť veľmi rada, že uhájila aspoň druhé miesto, rovnako tak musí ruky a nohy bozkávať Maxovi Verstappenovi, ktorý je aj podľa komentátora televízie Sky Martina Brundla rozdielovým faktorom. Holandský pretekár aj v Zandvoorte maximalizoval výsledok a skončil na druhom mieste, ale dnešok len zvýšil neistotu a otázky v garáži Red Bullu.

Domáci miláčik dostal po pretekoch od reportérky televízie Sky otázku, či bol prekvapený veľkosťou konečnej straty na McLaren. „Nebol som prekvapený zo svojho pocitu v aute,“ odpovedal Max. „Nedalo sa s tým nič urobiť. Nech som skúsil čokoľvek, a povedal som to aj do vysielačky počas pretekov, auto nereagovalo na akýkoľvek môj vstup.“

„Keď som zatočil doprava, mal som pocit, že monopost okamžite nezatočil doprava, alebo minimálne nezatočil podľa mojich predstáv. Je ťažké pochopiť, prečo sa to stalo a ako to napravíme, pretože jediným pozitívom dnešného dňa bol štart,“ pokračoval zmätene holandský pretekár.

„Veľmi skoro v prvom stinte mi došlo, že Lando čaká na príležitosť. Neprinútil som pneumatiky pracovať a on ma predbehol. Od tej chvíle som sa sústredil už len na to, aby som auto priviezol do cieľa na čo najlepšej pozícii,“ dodal Max.

Ten vyhral naposledy ešte v Španielsku a toto boli jeho šieste preteky v rade bez víťazstva. Aj keď v boji o jazdecký titul nie je dôvod na paniku, v konštruktérskom už Red Bullu zvoní na poplach. Čo je však najhoršie, monopost RB20 sa minimálne z vonkajšieho pohľadu nezlepšuje, veď Verstappen prišiel do cieľa len asi tri sekundy pred Charlesom Leclercom na Ferrari, ktoré v sobotu pôsobilo absolútne bezradne.

„Je to už dosť dlho,“ odpovedal Verstappen na otázku, ako dlho má v kokpite takýto pocit. „Samozrejme, na niektorých tratiach je to trochu horšie a záleží od charakteru okruhu.“

„Nie je to ľahké. Máme pár vecí, na ktoré sa zameriava a dúfajme, že rýchlo dokážeme napraviť situáciu, ale to naozaj ukáže až čas,“ dodal holandský pretekár.

Súvisiace články

Diskusia