logo F1online.skF1online.sk

Briatore identifikoval hlavný dôvod neúspechu Alpinu: Manažéri!

Oliver Oakes
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 8. 2024

Flavio Briatore sa oficiálne stal poradcom prezidenta Renaultu Lucu de Mea a v týždňoch po svojom vymenovaní sme sa nestačili čudovať. Zmeny boli zásadné a priam bleskurýchle. Doposiaľ najväčším počinom kontroverzného Taliana je výmena šéfa, ale tú môže čoskoro vytlačiť úplné uzavretie motorového oddelenia. Tak či onak, Flavio po mesiacoch vyhodnocovania situácie zistil, aký bol najväčší problém Alpinu.

Aj keď ich vedenie Renaultu vymieňalo ako ponožky, podľa Briatoreho si automobilka vybrala zakaždým toho nesprávneho. Cyril Abiteboul, Laurent Rossi, Otmar Szafnauer, Bruno Famin a ďalší boli jednoducho nesprávni pre svoju pozíciu. Mladý a neskúsený Oliver Oakes je vraj to pravé orechové.

„Manažment neexistoval,“ vyhlásil Briatore pri odpovedi na otázku, prečo sa Alpine prepadával poradím. „Myslím si, že toto bol problém Alpinu. Podľa mňa si v jednej chvíli zvolili pár nesprávnych manažérov a ich zoznam bol dosť dlhý. Zoznam dobrých manažérov v podstate neexistuje.“

„Riadiť továreň v Enstone je náročné. Je to veľký tím, veľké monštrum. Musíte tam byť prítomný. Je ťažké riadiť tím ako Alpine z Paríža alebo iného miesta. Potrebujete tam byť prítomný každý deň,“ dodal Briatore.

Napriek tomu si však francúzsky tím zvolil za svojho nového šéfa mladého a neskúseného Olivera Oakesa. Možno je šikovný a ako Angličan si za miesto svojho pôsobiska vyberie Enstone, nie Paríž, ale predsa len to vyzerá ako príliš veľká výzva pre niekoho ako Ollie. Má však Briatoreho stopercentnú podporu.

„Ollie je nadšený, mladý a ambiciózny. Presne to v tíme potrebujeme,“ vyhlásil Flavio. „Keď chceme zmeniť Alpine, potrebujeme mladých ľudí a ľudí s veľkým nadšením do práce. Ľudia rozumejú dobrým chlapcom, nie zlým; ľudia potrebujú vedieť, čo sa deje v továrni; ľudia potrebujú vedieť, čo sa deje v pretekoch. Riadime sa týmto princípom. Nemá skúsenosti s riadením veľkého tímu, ale má talent a potenciál uspieť.“

Svoju premiéru na boxovom múre, vo vedení Alpinu a pred médiami absolvoval tento víkend aj Oliver Oakes, ktorý vidí vo francúzskom tíme ohromný potenciál. Ten vraj doteraz nedokázalo vedenie stajne vyťažiť a jeho úlohou je to zmeniť. „V prvom rade si myslím, že miesto ako Enstone si za peniaze nekúpite, nájdete tu pravého pretekárskeho ducha a históriu,“ vyhlásil Angličan.

„Keď sa prejdete po tom mieste, nedokážete si pomôcť a cítite niečo, čo vám dáva obrovskú vášeň. Dovolím si povedať, že dobrých pár rokov bolo nesprávne vedené. V minulosti sme veľa rozprávali, čo je trochu frustrujúce a rozhodne to nie je môj štýl. Myslím si, že teraz sa potrebujeme sústrediť opäť len na pretekanie. Máme tam úžasných ľudí a nebola to ich chyba, bola to chyba vedenia,“ vyhlásil bez obalu Oakes.

Je však otázne, kto je skutočným šéfom Alpinu. Po príchode Briatoreho sa totiž začali diať veci, vymenil sa šéf, zahájili sa rokovania s Carlosom Sainzom a dokonca sa chystá uzavretie motorového oddelenia a prechod na zákaznícke motory Mercedes. Zmeny sú nevyhnutné, ale je otázne, či ich bude robiť Briatore, Oakes alebo Briatore v mene Oakesa. „Je potrebné oživiť systém. Musíme doňho vpustiť elektrický šok. O Flaviovi by som povedal, že je ako tornádo,“ vyhlásil bývalý pretekár.

Súvisiace články

Diskusia