logo F1online.skF1online.sk

Komisári potrestali Lewisa Hamiltona, na štarte nedeľných pretekov sa prepadne

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala24. 8. 2024

Lewis Hamilton bude chcieť čím skôr zabudnúť na túto sobotu. Okrem toho, že vypadol už v druhej časti kvalifikácie, keď so svojím časom stačil len na dvanáste miesto, v nedeľu nebude štartovať ani z neho. Dostal totiž penalizáciu za zablokovanie Sergia Péreza.

Komisári FIA po posúdení situácie z prvej časti kvalifikácie rozhodli, že sedemnásobný šampión príde o tri priečky na štarte nedeľných pretekov. O jednu pozíciu si tak na jeho úkor polepšia Júki Cunoda, Nico Hülkenberg a Kevin Magnussen.

Osudným sa Hamiltonovi stal incident z deviatej zákruty, za ktorý si Sergio Pérez hneď vo vysielačke pýtal penalizáciu pre pilota Mercedesu.

“Robil, čo vedel, ale ocitol sa v nesprávny čas na nesprávnom mieste,” povedal Sergio Pérez po kvalifikácii. “Komisári boli tento rok naozaj prísni a ja som dostal tresty za oveľa menšie veci ako toto, takže očakávam, že aj on dostane penalizáciu.”

V kancelárii FIA sa stretli jednotlivé strany a prezentovali svoje argumenty. Zástupcovia Mercedesu napokon ťahali za kratší koniec.

Štvorica rozhodcov vo verdikte konštatuje, že Hamilton sa vo ôsmej zákrute snažil vyhnúť Sergiovi Pérezovi a vyšiel mimo ideálnu stopu, no kým sa Red Bull dostal na toto miesto, Mercedes sa už presunul k apexu deviatej zákruty. “Tým jasne obmedzil Sergia Péreza.”

“Aj keď tím primerane varoval svojho jazdca a on sa pokúsil uhnúť z cesty, komisári rozhodli, že mohol spomaliť aj viac, aby nezablokoval iné auto. Preto toto obmedzenie považujú za nevynútené v zmysle pravidiel, a preto ukladajú penalizáciu straty miest v súlade s prechádzajúcimi rozhodnutiami,” píšu Felix Holter, Matteo Perini, Johnny Herbert a Arie Kroeze.

Súvisiace články

Diskusia