logo F1online.skF1online.sk

Podľa Norrisa sa vypláca trpezlivý prístup: Toto je prvé skutočné vylepšenie výkonu od Miami

Lando Norris
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala24. 8. 2024

Je obdivuhodné, že McLaren pred letnou prestávkou dokázal bojovať o víťazstvá a Veľkú cenu Maďarska dokonca ovládol aj napriek tomu, že podľa Landa Norrisa už od Miami nepriniesol žiadne vylepšenia, ktorých cieľom by bolo pozdvihnúť čistú rýchlosť monopostu. Norris je preto veľmi spokojný s tým, ako sa monopost McLarenu správal vo veternom Zandvoorte.

Súperi sa opäť museli skloniť pred kvalifikačnou rýchlosťou papájových monopostov. Keby Oscar Piastri zvládol svoje kolo optimálne, McLaren by sa tešil z prvého radu a mohol by pomýšľať na to, že stratu na Red Bull v konštruktérskom šampionáte skreše na polovicu.

To však bude téma až na nedeľu. Teraz treba uznať, že McLaren mal v kvalifikácii fenomenálnu rýchlosť. Lando Norris naznačil, že mu mohli trochu pomôcť aj podmienky, ale v prvom rade vydarený balíček vylepšení. “Cítil som, že som zajazdil veľmi dobré kolo, jasne moje najlepšie. Keď na tejto trati všetko tratíte, tak celé to plynie o čosi lepšie. Ak na správnych miestach narazíte na nejaký protivietor, inde vám fúka do chrbta, tak môžete ľahko zrýchliť o jednu alebo dve desatiny. Neviem, či to bolo spôsobené tým, ale v aute som sa cítil dobre.”

Inžinieri sa pri vývoji nikam nehnali, ale dali si záležať na tom, aby všetko fungovalo a piloti mali z auta dobré pocity. Na rozdiel od iných tímov volia pokojný prístup. “Zakaždým, keď prinášame vylepšenia, sme dosť trpezliví. Od Miami sme nepriniesli veľa vylepšení, resp. žiadne skutočné vylepšenia, ktoré by zvyšovali výkon. Vždy sme priniesli nejaké drobné veci, no toto je prvé skutočné vylepšenie. Dopriali sme si na to čas, pretože sme chceli mať istotu, že bude fungovať. Akonáhle sme ho nasadili na auto, fungovalo to. Klobúk dolu pred tímom, ktorý v tom zohral veľkú úlohu.”

Dokáže Norris odmeniť svoj tím víťazstvom?

Pred nedeľou bude všetkých zaujímať, či Lando Norris konečne zvládne štart a po prvom kole bude pokračovať na čele. Ak by sa mu to podarilo, výrazne by si tým uľahčil cestu k víťazstvu. Vieme však, že s touto disciplínou má Norris veľké problémy.

“Viem, že moje štarty v poslednom období neboli zrovna mojou silnou stránkou,” uvedomuje si Norris. “Neboli zlé, ale som jedným z tých lepších priemerných štartérov. Na pár pretekoch mi to ušlo a možno som štartoval horšie ako z pohľadu celej sezóny. Nedeje sa to však z jedného konkrétneho dôvodu, vždy sa objavili rôzne iné veci. Cítim sa však sebaistý, že som intenzívne pracoval na tom, aby som mal o čosi lepšie štarty. Zajtra nás čaká nový deň.”

Jedna otázka pre juniorského šampióna F3 sa tak týkala aj toho, či aj trochu zúfalo netúži po ďalšom triumfe, aby ukázal, že aj on dokáže vyhrávať. “Nie som zúfalý. Chcem vyhrať, ale nie som zúfalý,” kontroval na tlačovej konferencii. “Viem, že chcete niečo na titulku, ale ja vám to nedám. Chcem vyhrať. Pracujem tvrdo na tom, aby som vyhral, celý tím tak pracuje. Všetci tu chceme vyhrať, ale nie zúfalo, pretože zúfalstvo vás nedovedie k úspechu.”

V rámci pokvalifikačných rozhovorov aj fotenia sme si navyše mohli všimnúť, že Norris veľmi neoslavoval ani sa neusmieval. Ako to vysvetľuje? “Pole position je fajn, ale ja tu nie som kvôli pole. Som tu kvôli víťazstvu. Som veľmi šťastný, ale toto neoslavujem. Neznamená to, že by som vyhral preteky a že by som vyhral šampionát. Mám dobrý pocit, je to fajn motivácia, ale chcem viac.”

Súvisiace články

Diskusia