logo F1online.skF1online.sk

Verstappen je veľmi spokojný: Nemyslel som si, že mám šancu na pole position

Max Verstappen a Lando Norris
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 8. 2024

Kde ostatní odpadávali, Max Verstappen opäť nesklamal. Domáci miláčik si na domácej trati, kde sa mu vždy veľmi darilo, príliš neveril. Mal pocit, že tréningy aj úvod kvalifikácie hovorili v prospech súperov. Opäť však podal výkon, ktorý môžeme nadnesene označiť za „Maxov zlatý štandard“ a teší sa zo štartu z prvého radu.

Druhé miesto obvykle nie je umiestnenie, z ktorého by mal Verstappen radosť, ale v Zandvoorte mu všetko išlo naproti. Ferrari malo otrasnú formu, Lewis Hamilton vypadol už v Q2, George Russell ani neprehovoril do boja v Q3 a Oscar Piastri stratil na tímového kolegu ohromujúcich päť desatín sekundy.

Verstappenovo kolo malo ďaleko k dokonalosti. V sekcii zákrut 11 a 12 urobil obrovskú chybu, ale ani tá ho nepripravila o druhé miesto. Tento prešľap ho nakoniec nemusel mrzieť a podľa vlastných slov nebol jeho Red Bull v stave, aby odjazdil aspoň jedno bezchybné kolo. „Trochu sa mi to odtrhlo v jedenástej a dvanástej zákrute, ale to vo všeobecnosti vystihuje celú moju kvalifikáciu,“ skonštatoval Verstappen.

„V každom kole sa našla jedna alebo dve zákruty, kde som mal pocit, že strácam hromadu času s nárazmi vetra. Zdalo sa, že naše auto bolo veľmi citlivé na vietor a odpovedalo naň veľmi agresívne. Pri každom výjazde na trať sa správalo odlišne a zakaždým som mal odlišné vyváženie,“ pokračoval trojnásobný majster sveta.

„Myslím si, že môj prvý pokus v Q3 nebol najhorší. Potom som sa pokúsil zatlačiť o niečo viac, ale auto sa chcelo odtrhnúť a bolo veľmi na hrane. V každom prípade som však spokojný s prvým radom. V Q1 a Q2 som sa poriadne nedostal do najlepšej päťky. Samozrejme, snažil som sa tiež šetriť pneumatiky, keďže som mal len štyri sady softov, ale nikdy som nemal pocit, že môžem zabojovať o pole position. Myslím si teda, že umiestnenie v prvom rade je dobrý výsledok,“ uzavrel Verstappen.

Aj keď sa v Zandvoorte ťažko predbieha a štart z pole position je veľmi dôležitý, Max má naďalej veľkú šancu na víťazstvo. McLaren možno pôsobí nepremožiteľne, ale preteky môžu napísať celkom odlišný príbeh a nezabudnime, že „faktor Verstappen“ nemôžete na holandskej trati nikdy podceniť.

„Dúfam, že v pretekoch to môže byť v porovnaní s Landom lepšie, ale pri pohľade na rozostup to bude to veľmi náročné. Vyváženie auta je veľmi nestále. Možno sa v pretekoch stabilizuje, ale to sa ešte len uvidí. V pretekoch sa môže stať čokoľvek,“ skonštatoval Max.

Súvisiace články

Diskusia