logo F1online.skF1online.sk

Leclerca po kvalifikácii opúšťa nádej, že pripravované vylepšenia budú stačiť

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala24. 8. 2024

Ferrari utrpelo ďalší kvalifikačný debakel. Charlesa Leclerca strata deviatich desatín sekundy na Landa Norrisa nepríjemne prekvapila. Začína mu robiť vážne starosti, keďže netuší, či sa Ferrari v tejto sezóne ešte dokáže dotiahnuť na McLaren a Red Bull.

Frédéric Vasseur pred letnou prestávkou upokojoval fanúšikov slovami, že sa môžu tešiť na lepšie zajtrajšky. Po pauze je totiž na programe niekoľko okruhov, ktoré majú monopostom z Maranella vyhovovať. Zandvoort síce medzi ne nepatrí, ale predsa len niečo odhalil: Ferrari môže mať väčšie problémy, ako sa spočiatku zdalo.

Súvisí to aj s tým, že McLaren si do Holandska priviezol niekoľko vylepšených komponentov, ktoré očividne fungujú. Technické oddelenie Ferrari však v tejto sezóne nemá také dobré výsledky a nikto nedokáže garantovať, že pripravované vylepšenia budú fungovať podľa očakávaní. A ak aj budú, je otázne, koľko desatín sekundy prinesú. Bude ich až deväť?

Charles Leclerc po šiestom mieste v kvalifikácii nepôsobil spokojne. Na viac totiž nemal. “Toto je určite najlepší výsledok, aký sme mohli získať. Som z toho sklamaný. Čakali sme síce takýto výsledok, no nečakali sme, že na pole position stratíme deväť desatín sekundy. Najmä na takejto krátkej trati je to veľa. Je to naozaj veľa.”

“Žiaľ, už sa pár mesiacov opakujem, ale čaká nás veľa práce, to vie celý tím. Pracujeme naplno, aby sme zmazali túto stratu,” ubezpečil víťaz tohtoročných pretekov v Monaku, po ktorých sa začal pôst a hrozí, že bude ešte dosť dlhý. “Čoskoro na aute predstavíme novinky a dúfam, že nám pomôžu zmazať tento rozostup, no keď vidím rozdiel na takejto trati, nie som si istý, že to bude stačiť, aby sme dokázali bojovať o víťazstvá.”

Tieto slová budú tifosi čítať len s veľkou nechuťou, ale v tejto chvíli McLaren odvádza lepšiu prácu. Ferrari musí zabrať. “Dúfam, že krok za krokom nás to dostane späť ku konzistentnému vyhrávaniu. Čaká nás však hora práce.”

V nedeľu sa Ferrari pokúsi zachrániť pár bodov, ktoré bude potrebovať v súboji o konštruktérske tretie miesto. Leclerc je aj v tomto smere opatrný. “V noci sme si spravili svoje domáce úlohy a myslím si, že sme trochu vylepšili naše auto, no na pretekovej rýchlosti tu až tak nezáleží. Predbieha sa tu veľmi ťažko, takže čakám, že skončíme sa podobnej pozícii. Čas povie viac a ak sa nám naskytne príležitosť dosiahnuť niečo viac, tak sa jej pokúsim chopiť.”

Súvisiace články

Diskusia