logo F1online.skF1online.sk

Piastri prezradil, že rebro mu zlomila zle prispôsobená sedačka

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala22. 8. 2024

Oscar Piastri počas letnej prestávky prezradil, že Veľkú cenu Maďarska vyhral so zlomeným rebrom. Netušili sme však, kedy k tomuto zraneniu došlo ani čo ho spôsobilo. Austrálsky pretekár teraz prezradil viac detailov.

Čerstvý víťaz pretekov F1 sa cez leto pochválil fotografiami z Veľkej ceny Maďarska. Medzi zábermi z pretekov a osláv sa však objavila aj röntgenová snímka, ktorú nikto nečakal, a na nej zlomené rebro.

Oscar Piastri sa vo štvrtok pred VC Holandska k tejto téme musel vrátiť a prezradil, aké následky môže mať nesprávne pripravené sedadlo. “Na začiatku roka si vyrábate sedadlo a niekedy vám to trochu nevyjde. Na niektorých tratiach sa to neprejaví, ale od Barcelony, cez Rakúsko po Silverstone sme mali tri okruhy, ktoré sú dosť náročné.”

“V tom bode pôsobil tlak, až mi to [rebro] prasklo,” hovorí pilot McLarenu. “Teraz je to však opäť všetko v poriadku. Sedadlo sme vymenili a v podstate okamžite sa to napravilo. Takže áno, už je všetko v normále.”

Keďže Piastri nemal žiadnu tvrdú nehodu, po ktorej by musel absolvovať rozsiahlejšie vyšetrenia, rozsah jeho zranenia nebol spočiatku zrejmý. Na röntgenovej snímke bol dátum 15. júl, teda pondelok po Veľkej cene Veľkej Británie, ale k zraneniu malo dôjsť o čosi skôr.

“Sken bol zo dňa po Silverstone, ale určite sa mi to zlomilo pred Silverstonom,” rozpamätával sa Piastri a pokúsil sa aj vyrátať, koľko pretekov takto odjazdil. “Povedal by som, že tri. Áno, určite sa to stalo niekedy okolo VC Rakúska.”

“V Barcelone som to určite trochu cítil, ale od Rakúska to už bolo dosť bolestivé. Pár dní to bolo dosť zlé. Pomenili sme to však a už sa to zlepšovalo aj počas jazdy, takže všetko je v pohode,” upokojil rodák z Melbourne.

Aj keď Piastri v Maďarsku a Belgicku jazdil so zlomeným rebrom, vďaka presnejšie prispôsobenej sedačke už necítil takú bolesť ako v Rakúsku či Veľkej Británii. Nič iné sa však ani robiť nedalo, len upraviť sedadlo a dúfať, že to bude stačiť.

“Identifikovali sme problém, čo sme mohli na sedadle upraviť, a aj keď som to mal zlomené, bolesť po týchto zmenách dosť ustúpila. V Budapešti a v Spa sa to dokonca už ani nezhoršovalo, v skutočnosti to bolo lepšie,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia