logo F1online.skF1online.sk

Do Ferrari nepôjde. Mercedes povýšil Petra Bonningtona

Lewis Hamilton a Peter Bonnington
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 8. 2024

Keď Lewis Hamilton podpísal zmluvu s Ferrari, po opadnutí počiatočnej senzácie sa začalo hovoriť, koľko ľudí si stiahne so sebou. Jeho inžinier Peter Bonnington bol, samozrejme, prvý na zozname vzhľadom na ich dlhoročný a blízky vzťah. Angličan však svojho druha nebude nasledovať do Maranella, keďže sa v Mercedese dočkal povýšenia.

Keď nepôjde do Ferrari, mal by sa stať pretekovým inžinierom Kimiho Antonelliho, znela automatická premisa fanúšikov. Nuž, „Bono“ nepôjde do Ferrari a bude viesť Antonelliho pri jeho prvých krokoch vo Formule 1, ale vedenie stajne mu zároveň zverilo ďalšiu dôležitú úlohu a povýšilo ho do novovzniknutej pozície šéfa pretekových inžinierov (nepliesť si s pozíciou šéfa traťových inžinierov, ktorú dlhoročne zastáva Andrew Shovlin).

„Aj keď toto povýšenie má okamžitú platnosť, Bonnington bude sprevádzať Hamiltona ako jeho inžinier do konca sezóny 2024 a postupne si osvojí novú rolu,“ uvádza portál PlanetF1.com. „Popri pozícii šéfa pretekových inžinierov bude aj v roku 2025 pracovať ako inžinier jedného z pilotov Mercedesu, keďže sa tím snaží využiť jeho skúsenosti.“

Pripomíname, že Bonnington nie je len „hocijaký“ inžinier, ale v padoku si užíva povesť skvelého dátového analytika a technicky veľmi nadaného človeka. Kariéru začal ešte v roku 2006 pod vedením Shovlina, ktorý pôsobil ako inžinier neskoršieho majstra sveta s tímom Brawn Jensona Buttona. Neskôr sa stal pretekovým inžinierom Michaela Schumachera a potom aj Lewisa Hamiltona a už len samotná spolupráca s takýmito osobnosťami ho posúva do neoficiálnej siene slávy motoristického športu.

„Veľmi podobnú dohodu uzavrel aj Red Bull s Gianpierom Lambiasem, inžinierom Maxa Verstappena, ktorý sa v roku 2022 stal zároveň šéfom pretekových inžinierov a nahradil v tejto pozícii Guillauma ‚Rockyho‘ Rocquelina, pričom pokračoval vo svojej práci pre holandského pretekára,“ uviedol PlanetF1.com.

Aj keď sa to predpokladalo a očakávalo, žiadny exodus inžinierov z Mercedesu zatiaľ neprichádza. Fred Vasseur získal do tímu mnohokrát skloňovaného Loica Serru, ale ten sa dohodol s Ferrari ešte pred podpisom Hamiltona. Stále je však ešte pomerne skoro, takže si počkajme, aký bude konečný vplyv Lewisa na chod Ferrari.

Súvisiace články

Diskusia